Ett kultur- och musikprojekt som är direkt kopplat till forskningen har fått generöst bistånd.

Norrlandsoperan i Umeå har tilldelats 10 miljoner kronor av Riksbankens Jubileumsfond (RJ) för att genomföra operaprojektet The Galloping Cure. Det är ett av sju utvalda projekt som genom satsningen RJ Konst och kultur skapas med inspiration från forskning.

Projektet ska genomföras inom tre år och startar under 2024. Under hösten var Norrlandsoperan en av de utvalda organisationer som fick inbjudan av stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond att ansöka om bidrag till kulturprojekt med koppling till forskning. Efter att ansökan granskats av en särskilt sammansatt expertgrupp är det nu officiellt att Norrlandsoperan tilldelas den maximala summan på 10 miljoner kronor för operaprojektet The Galloping Cure.

Konstnärlig kvalitet och konstnärligt mod

– Det är ett helt fantastiskt generöst bidrag och ett erkännande av Norrlandsoperans höga konstnärliga kvalitet som nu låter opera möta forskning som också finansierats av Riksbankens Jubileumsfond, säger Norrlandsoperans vd, Erik Mikael Karlsson.

– Jag vill att Norrlandsoperans produktioner ska kännetecknas av konstnärligt mod och innehållsmässig relevans, samt öppna upp för internationella influenser. Med stödet från Riksbankens Jubileumsfond kommer Norrlandsoperan att göra ett projekt som är djärvt och modigt i sitt innehåll och i sin estetik samt befäster Norrlandsoperan som aktör internationellt, säger Dan Turdén som är operachef på Norrlandsoperan.

Skärningspunkt estetik / etik

Den nya operan The Galloping Cure behandlar frågan om medicinsk etik och den amerikanska opiodepidemin, och kommer skapas samt genomföras inom tre år. Projektstarten blir 2024.

– Forskningen som ligger till grund för projektet hanterar medicinsk etik – ett ständigt aktuellt ämne både i den verkliga tillvaron och i konsten. I The Galloping Cure skapas en perfekt skärningspunkt för estetiken att gestalta etiken, fortsätter Dan Turdén.

Mer information om projektet och operaföreställningen The Galloping Cure kommer att presenteras under 2024.


Riksbankens Jubileumsfond
har som främsta syfte att främja forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Genom RJ Konst och kultur satsar Riksbankens Jubileumsfond 60 miljoner kronor på att ge sju organisationer inom museivärlden, teater, opera, podd- och spelproduktion möjlighet att skapa nya produktioner med utgångspunkt i forskning.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.