Vid den årliga högtidssammankomsten för Kungl Musikaliska Akademien den 27 november utdelades mängder med utmärkelser och stipendier ut. Ett av stipendierna var det från Dagmar Gustafsons Fond för Sångkonsten, i år på 22,500 kr.

Det gick till den rutinerade och omtyckta pianisten Majsan Dahling. Stipendiet tilldelas företrädesvis sångare eller ackompanjatör som hängivet har tjänat sångkonsten under lång tid. 

Majsan Dahling motsvarar den beskrivningen i högsta grad.  Sedan mer än 25 år arbetar hon som instuderare på Operahögskolan och har samarbetat med ett stort antal operasångare, såväl under som efter deras utbildning. Hennes repertoar är enorm, hon har ett 70-tal kompletta operor i fingrarna, som hon med någon minuts varsel kan framföra.

Ett program om Majsan Dahling sändes i programmet Operahuset i Sveriges Radio P2. Där fanns exempel på hur instuderingsarbete kan gå till, vilka operor som kan vara särskilt knepiga och hur hon kan framkalla bilden av en hel orkester på sitt instrument. 
Programmet finns här ›


Dagmar Gustafson
(1895–1989) var en av Sveriges ledande sångpedagoger från slutet av 1930-talet fram till sin död vid 94 års ålder. Hon levde för och gladdes åt undervisandet och de framsteg det ledde till. Trots att hon kanske kände att hennes själ och hjärta hörde hemma också på operascenen, var det som pedagog hon nådde sina största framgångar. 

Hennes elever bildade redan år 1947 Föreningen Dagmar Gustafsons Elever, ett sällskap som alltjämt verkar för att föra arvet efter henne vidare.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.