Det startade 2022. Tre nyexaminerade musiker bestämde sig för att starta en orkester med kompisar och kompisars kompisar i samma nykläckta läge. Julia Ekström, Ebba Eriksson och Ella Kjellberg ville lyfta fram unga musiker, dirigenter och kvinnliga kompositörer. Det blev föreningen och orkestern Moderna Musica med bas i Skåne. I styrelsen ingår de tre grundarna samt Thea Lundbäck och Viktoria Trikilewicz Karlsson.

Så här kan det, exempelvis, låta i landets yngsta orkester:
– Alla i föreningen innehar rättigheten till likabehandling och lika utrymme i alla sammanhang, både under repetitioner och pauser. Alla i Moderna Musica bär en del av det gemensamma ansvaret att skapa en jämlik arbetsmiljö.

Tidsenlig jämställdhet

Moderna Musica jobbar för att öka jämställdheten och jämlikheten inom Sveriges kulturliv genom att ge en plattform för unga musiker och framföra nyskriven konstmusik, i samarbete med särskilt kvinnliga tonsättare eftersom de är starkt underrepresenterade i branschen.

En typisk Moderna Musica-konsert – med uruppförande

Den 29 november 2023 genomför orkestern en konsert så som musikerna själva vill ha den. Det händer på Palladium i Malmö under rubriken Tidens Betydelse. Orkesterns dirigent är Elin Gripstrand.

För musiken svarar tre svenska, samtida tonsättare – och så en äldre tysk tonsättares verk i nytt arrangemang:

Av Karin Rehnqvist framförs de två första satserna – Att bryta isen samt Mellan rymd och hav – ur Arktis Arktis! (från 2001).
Av Britta Byström spelas A walk to Beethoven (från 2019).

Konsertens uruppförande blir det verk som gett konserttiteln: Tidens Betydelse av Hanna Blomberg, malmöbaserad kompositör, violinist och violinpedagog och med en bakgrund som folkmusiker i ett antal band.
Det blir även lite Ludwig van Beethoven i form av Rondino i Ess-dur som orkesterns medgrundare Ella Kjellberg arrangerat för dubbelkvintett.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.