Från den 28 oktober till och med 5 november 2023 inträffar en körfestival och körtävling i Norrköping; en av de största i Europa, enligt arrangörerna. Eftersom den är internationell kallas den European Choir Games. Nu för femte gången. Körer och vokalensembler från hela världen deltar.

Under veckan kommer Norrköping ljuda av körmusik med bland annat körtävlingar, workshops, allsångskonserter och en parad som går genom dagen – Parade of the nations.

Kör, kör, kör i alla hörn

Den 29 oktober blir det bl a en workshop med Katarina Henryson, Katarina’s Swiss-Swedish Army knife for choir singers. Samt en Allsång & Friendshipkonsert med The MSGA Youth Choir från Sydafrika, Bella Voce – Lunds Studentsångerskor, Jeugdkoor Waelrant från Belgien och Siparantum Choir från Kosovo. Senare på dagen Sankt Olofs Oratoriekör från Norrköping, Knabenkantorei Basel från Schweiz och Volve Vokal från Norge.

Celebration Concert blir det med en gospelkonsert, med körerna Soon Gospel från Sverige, Lumen Christi Gospel Choir från Ungern, och Maîtrise de Seine-Maritime från Frankrike.

Den 30 oktober en workshop turkiske körledaren Volkan Akkoc, Echoes of Anatolia: Enchanted Turkish Folk Rhythms. I en Friendship Concert medverkar Siparantum Choir från Kososvo, Göteborgs Gosskör och Urcsa Light of Hope Choir från Sydafrika.

Och på kvällen en presentation av svensk körmusik. Då framförs Sanctus – Agnus Dei av Sven-David Sandström av Damkören Da Capo under ledning av Gunilla Frödén och körstycken av Wilhelm Stenhammar, Hugo Alfvén och Wilhelm Peterson-Berger, Benny Andersson och Anders Widmark av Bel Cantokören under ledning av Michael Bruze.

Den 31 oktober hålls en ceremoni i Louis De Geer Konsert & Kongress för de nationella och internationella gästerna då artisten Peter Johansson uppträder tillsammans med en regional kör med 400 körsångare.

Tidigare på dagen blir en Friendship Concert med Male Voices of the Boys Choir Lucerne från Schweiz, Cor di Jëuni Gherdëina från Italien, Maîtrise de Seine-Maritime från Frankrike och The MSGA Girls Choir från Sydafrika.

Den 3 november en workshop med belgiske beatboxaren RoxorLoops och sångerskan Jasmin, Rhythm, Groove and Vocal Painting.

I en Celebration Concert kommer vokalensemblen VoNo från Sverige med sin konsertföreställning I Am lLke Many om flockmentalitet, motstånd och förbjuden kärlek. Dirigent är Lone Larsen.

Den 4 november en workshop med den sydafrikanske körledaren Michael Barret, Sing and Dance the South African Way. I en Friendship Concert framträder V.O.I.C.E – Vienna Pop & Jazz Choir från Österrike, Sugar&Spice från Belgien och Vocal Frostbite från Danmark. I nästa konsert Exaudio från Finland, P-A’ss Chorale från Belgien och S:t Olofs Kammarkör från Norrköping. Och i ännu en: Merchant Taylors’ Girls’ School från Storbritannien, Canticum Solis Studentkör från Sverige, Paidiki Chorodia Ierou Naou Agias Varvaras Argyroupolis från Grekland.

PopXplosion: Unleash the Choral Magic är titeln på kvällskonserten den 4 november. Körer som hörs: Vocal Frostbite (Danmark), dirigent Christina Vest, Muzemix Choirs (Belgien), dirigent Sofie Brockmans, KYN (Finland), dirigent Kaija Viitasalo, samt Vegakören (Sverige), dirigent Christian Schultze.

Och i ännu en konsert den 4 november hörs vokalensemblen från Colorado, USA – Face Vocal Band – som har utsetts till årets kvintett på A Cappella Music Awards.

Avslutningskonsert blir det kl 19.30 den 5 november. Norrköpings Symfoniorkester tillsammans med 75 korister från Norrköping, Motala och Uppsala framträder i Louis De Geer Konsert & Kongress under ledning av Fred Sjöberg. Presentatör är sångerskan och artisten Matilda Grün.

Nästa gång arrangeras European Choir Games i Aarhus, Danmark,


Bilden överst: VoNo i föreställningen I am like many.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.