Den som följt iMusiken och utnämningarna vid ett antal orkestrar och ensembler den senaste tiden, har säkert noterat att det är flera kvinnor som stiger fram och intar chefspositioner.

Mycket riktigt. Vi räknar lätt till 16 kvinnor på olika chefsposter bland de svenska orkestrarna och ensemblerna. Nuvarande och tillträdande.

Malmö

Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare är Christina Hörnell. Hon tog över efter Bengt Hall den 1 oktober 2023 och hennes förordnande sträcker sig till 30 september 2027.
Christina Hörnell har arbetat 19 år som kormästare vid Kungl Operan i Stockholm och kommer från en post som Director musices vid Linköpings universitet.

Helsingborg

I Helsingborgs konserthus chefar sedan januari 2022 Katrine Ganer Skaug. Norska Katrine har under många år varit verksam i Danmark, dels som verksamhetschef för Esbjerg Ensemble och därefter som orkesterchef för Copenhagen Phil (även kallad hela Själlands symfoniorkester).
Hon är utbildad vid Oslo Universitet i musikvetenskap och psykologi, har arbetat som musiker, musikjournalist och har undervisat i ett brett spektrum av musikämnen inom en rad utbildningar.

Växjö

Orkesterchef för Musica Vitae och verksamhetschef för konserthuset Nygatan 6 i Växjö är Emily Tatlow. Hon kommer från Konserthuset och Kungl. Filharmonikerna i Stockholm, där hon varit ansvarig producent för abonnemangsserier, gästspel och festivaler inom olika genrer. Hon har tidigare arbetat som projektledare inom Svensk Scenkonst.

Göteborg

Vd för GöteborgsOperan är Christina Björklund sedan hösten 2017. Hon har en en bakgrund som både hotellchef och marknadschef när hon 2010 utsågs till vd för Hallpressens dotterbolag Västgöta-Tidningar. Tre år senare blev hon vd och koncernchef för Hallpressen AB, med 500 anställda på 30 orter. 

Göteborg

Anna-Karin Larsson tillträder den 1 februari 2024 som vd för Göteborgs Symfoniker. Hon efterträder Sten Cranner.
Anna-Karin Larsson har en lång erfarenhet som chef och ledare på olika nivåer på Sveriges Radio, där hon också ansvarat för Berwaldhallen.

Vadstena

Vadstena-Akademien får efter sommarsäsongen 2024 ny vd efter Nils Spangenberg. Det blir Catarina Gnosspelius, som närmast kommer från Läckö slott. Där har hon varit verksamhetsledare för opera och scenkonst sedan 2008. Hon har även arbetat som regissör och dramaturg under många år; hon är dessutom skribent.

Vara

Vd och konserthuschef är Petra Kloo sedan början av 2021. I botten violinist och kulturarbetare. Kommer från Göteborgs Symfoniker, där hon bland annat arbetade med orkesterns  internationella kör- och orkesterläger Side by Side, som samarbetade med stiftelsen El Sistema.

Norrköping/Linköping

Konstnärlig chef vid Östgötamusiken är sedan mars 2023 dirigenten Maria Eklund, som på posten efterträder Peter Wilgotsson. Hon kommer närmast från en tjänst som nationell projektledare för El Sistema i Sverige.

Stockholm

Till säsongen 2024–25 har Susanne Rydén rekryterats som vd för Stockholms konserthus. Hon för närvarande vd för Musik i Syd och sedan 2015 preses i Kungl Musikaliska Akademien. Rydén tar över efter Stefan Forsberg som varit konserthuschef i 21 år.

Stockholm

Vd för Blåsarsymfonikerna är sedan oktober 2022 Elin Norquist, efter Sverker Gawell och t f vd Noomi Hedlund. Norquist har under många varit vd för Cirkus Cirkör. Dessförinnan har gon bland annat en bakgrund som avdelningschef på Musikverket, ansvarig för internationell samordning på Kulturrådet och verksamhetschef på Turteatern.

Stockholm

Ellen Lamm är sedan augusti 2021 konstnärlig chef för Unga på Operan och t f operachef. Hon har regisserat ett flertal uppsättningar på Dramaten, samt även på Kulturhuset/Stadsteatern, Riksteatern, Den nationale scene i Bergen och för SVT.

Stockholm

Vd för Folkoperan sedan våren 2016 är Monica Fredriksson Tal. Hon var tidigare verksamhetschef för Cullbergbaletten och har dessförinnan arbetat som producent för bland annat Riksteatern. Hon efterträdde Pia Kronqvist, som blev ny vd för kommunägda Scenkonstbolaget i Östergötland.

Gotland

Ny vd för GotlandsMusiken från november 2023 är Helena Wessman efter Dag Franzén. Kommer närmast från Kungl Musikhögskolan där han var rektor från juni 2019. Dessförinnan konserthuschef för Berwaldhallen och tidigare även vd för Göteborgs Symfoniker.

Uppsala

Mona Gunnarsson är orkesterchef för Uppsala Kammarorkester sedan 2007. Tidigare vid Musik i Gävleborg. Klarinettist och klarinettpedagog.


Örebro

Vd för Sveriges Kammarorkester är Beryl Lunder sedan september 2015, då hon efterträdde Sverker Gawell. Hon var tidigare under 15 år vd för Gävle Symfoniorkester.


Sundsvall

Musikchef och konstnärlig ledare med ett fyraårigt förordnande är Marita Henningsdotter Lovnér sedan augusti 2023, som efterträdde Elisabet Ljungar. Hon kommer från enhetschef för Sensus västra Sverige där hon ansvarade för kultur- och folkbildningsinsatser i totalt 30 kommuner. Flöjtist och musiklärare, född och uppvuxen i Skellefteå.

Här finns de andra cheferna

Malmö Live Konserthus – Erik Mikael Karlsson, från och med hösten 2024
Norrköpings Symfoniorkester – Pia Kronqvist, t o m december 2023
Wermland Opera – Kjell Englund
Stockholms konserthus – Stefan Forsberg, t o m våren 2024
Berwaldhallen – Staffan Becker
Kungl Operan – Fredrik Lindgren
Gävle Symfoniorkester – Örjan Hans-Ers
Dalasinfoniettan – David Lundblad
Norrlandsoperan – Erik Mikael Karlsson, t o m våren 2024

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.