Janos Solyom, född i Budapest 1938, död i Stockholm oktober 2017. Studier vid Bartókkonservatoriet och Lisztakademin lade grunden till Solyoms musikvärld. 1956 lämnade han Ungern och bosatte sig i Sverige. Ledamot av Kungl Musikaliska Akademien. Grammis 1971 för musik av Stenhammar och Liszt.

Jazzpianisten och kompositören Bo Gustav Stenson (f. 1944), känd som Bobo Stenson, får årets Janos Solyom-stipendium och belönas med 40,000 kronor för sin pianokonst. Han har spelat piano sedan sjuårsåldern, och gör så fortfarande.

Bobo Stenson är den femte mottagaren av fonden som instiftats till minnet av konsertpianisten Janos Solyom (1938–2017). Fondens syfte är att belöna skickliga, klassiskt skolade artister som på ett beundransvärt sätt tänjer konstmusikens gränser.

Bobo Stenson har spelat i ett otal jazzkombinationer. Han turnerade tillsammans med Palle Danielsson och Rune Carlsson i Tyskland och spelade med gästsolister som Benny Bailey och Dexter Gordon. Under 1970-talet spelade Stenson i trioform med Arild Andersen och Jon Christensen. Senare utvidgades denna formation med Jan Garbarek.
1970 grundade han tillsammans med Bengt Berger och Palle Danielsson gruppen Rena Rama som spelade musik med inspiration från Afrika, Indien och Balkanländerna; även Lennart Åberg ingick i gruppen. Sedan 1988 har Stenson medverkat i Charles Lloyds ”europeiska kvartett” och han har också spelat med Stan Getz. Bobo Stenson Trio finns fortfarande med Anders Jormin (bas) och Jon Fält (trummor).

Bobo Stenson är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Tidigare pristagare

Henrik Måwe, Carl-Axel & Monica Dominique, Francisca Skoogh, Ivetta Irkha.

Janos Solyoms Minnesfond förvaltas av Kungl Musikaliska Akademien.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.