Detta är förmodligen unikt: en nutida, svensk instrumentmakare levererar instrument till en lika nutida svensk stråkkvartett.

Det är instrumentbyggaren Peter Westerlund som försett Dahlkvist-kvartetten med deras stråkinstrument. Allt kommer att höras i en konsert i Västerås Slott torsdagen den 26 oktober, då kvartetten spelar på nybyggda instrument av den svenske instrumentmakaren.

Senast byggda instrument av Peter Westerlund, nr 438 – en cello

Violasten Jon Dahlkvist kommenterar:

– Aldrig har det varit så lätt att spela homogent och med ren klang i stråkkvartett som nu.

Efter har att individuellt spelat på Peter Westerlunds instrument av och till under nästan 20 års tid, är nu kvartetten redo att kunna presentera klangen i fyra av hans instrument som stråkkvartett i samklang.

Peter Westerlund startade sin verksamhet – Westerlunds Violinverkstad i Västerås – 1985 på deltid och från 1990 på heltid. Han har sedan verksamhetens början tillverkat över 430 instrument fördelat på violiner, altvioliner och celli.

I konserten på Västerås Slott framför Dahlkvist-kvartetten Wilhelm Stenhammars andra stråkkvartett, Carrot Revolution (från 2015) av den amerikanska tonsättaren Gabriella Smith samt en stråkkvartett av Joseph Haydn, Lärkkvartetten.

Dahlkvist-kvartetten (där alla är födda Dahlkvist) bildades 2007 och har etablerat sig på en internationell nivå samt som en av Sveriges mest efterfrågade kammarmusikgrupper.

Bilden överst: Jon Dahlkvist, viola, Hanna Dahlkvist, cello, Gudrun Dahlkvist, violin, Peter Westerlund, instrumentbyggaree, Kersti Dahlkvist, violin.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.