På internationella kaffedagen (1 oktober) får iMusiken för sig att publicera en musikalisk kaffenotis. Ludwig van Beethovens hjälpreda och oavlönade sekreterare Anton Schindler har antecknat hur tonsättaren ville att kaffet skulle tillredas. Noggrant var det med innehållet: exakt 60 bönor per kopp.

Det exakta antalet bönor gjorde att han alltid fick den önskade styrkan och smaken. Det blir alltså starkt kaffe; som jämförelse: för en nutida kaffekopp beräknas ca 10 bönor. Beethoven skulle också alltid mala bönorna själv; och menade att en för tidig malning av kaffebönorna skulle äventyra smaken. Malningen skulle alltså ske i direkt anslutning till bryggningen.

Kaffereceptet

– Mät upp exakt 60 kaffebönor.
– Mal bönorna till en medelfin konsistens.
– Tillsätt det malda kaffet i en fransk bryggare (typ pressa).
– Värm vattnet till 93°C och fyll bryggaren.
– Rör om kaffe- och vattenblandningen försiktigt.

Låt kaffet dra i 4 minuter.

Tryck långsamt ned kolven för att separera kaffet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.