Svenska Dagbladets Operapris 2023 tilldelas Julia Sporsén, en idag eftertraktad sångerska såväl internationellt, som hemma i Göteborg och i Stockholm, där huvudstadens ’hemma’ är lika med Folkoperan. Här har hon haft hyllade huvudroller i föreställningar som La traviata (september 2015), Tristan och Isolde (oktober 2020), Ålevangeliet (december 2022), Norma (september–november 2022), och nu senast i Riddar Blåskäggs borg (april–maj 2023).

Vadstena folkhögskola och Operastudio 67 i Stockholm var de första stegen mot en operakarriär för den nu prisade sopranen Julia Sporsén. Men för de fortsatta studierna blev det inte någon av de svenska operahögskolorna, utan det blev Royal Academy of Music i London.

– Det jag lärde i London skiljer sig mycket från Sverige, berättar hon i SvD.

– Royal Academy of Music är en stor internationell skola som är betydligt mindre präglad av akademisering. Och man har en helt annan kontakt med musiklivet med lärare som jobbar i yrket. Rätt vad det var fick man sjunga en konsertaria med Colin Davis och skolans orkester, säger Julia.

Den största utmaningen för Julia Sporsén i sin yrkesroll är att skapa ett hållbart arbetsliv som frilansare.

Prisutdelning vid uruppförande

Operapriset delas ut i Västerås Konserthus torsdagen den 28 september då ett nyskrivet verk uruppförs – Antropocen – Jag är unik och spelar ingen roll.

Det är ett dramatiskt och färgrikt orkestrerat stycke musik (20 min) som är komponerat för Julia Sporsén av tonsättaren Maria Lithell Flyg, med texter av poeten Jonas Gren. Framförandet görs tillsammans med Västerås Sinfonietta under ledning av ensemblens chefsdirigent Simon Crawford-Phillips.

Antroprocen är ett beställningsverk av Västmanlandsmusiken.


Bilden överst: från föreställningarna av Norma på Folkoperan. Mats Bäcker, foto
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.