Som en gåva till Sveriges alla barn har de båda musik- och musikalprofilerna Benny Andersson och Björn Ulvaeus skrivit en ny sång med titeln Buller och bång. Låten tillägnas Kungl. Musikaliska Akademiens verksamhet Sjungande barn, för att uppmärksamma barns rätt till sina röster genom sång. 

Den 15 september framför barnkörer den nyskrivna sången för första gången vid en direktsänd sångarhyllning med anledning av H.M. Konungens 50 år på tronen.

– Med låten Buller och bång vill vi visa på vikten av barns rätt till musik och sång, säger Benny Andersson. 

Barns rätt till sin röst

Forskningen är entydig när det gäller sångens många positiva effekter, den främjar språklig och social utveckling, den är en kraft för inkludering och minskat utanförskap. Samtidigt är trenden tydlig: sången tystnar hos svenska barn. Även i skolan har musikundervisningen minskat, särskilt i glesbygd där tillgång till musiklärare ofta saknas.


– Vi tolkar låtens text som att förr hade barnen ingen talan, de skulle sitta tysta och inte märkas, men nu erövrar barnen rätten till sin röst och skolan öppnar en dörr för nyfikenhet och kreativitet, säger Ulrika Lind, projektledare för Sjungande barn. Det stämmer bra överens med Sjungande barns mål och vi hoppas att låten ger fler barn möjlighet att sjunga i den musikaliska anda som Benny Anderssons musik bjuder in till.

Sångarhyllningen

Den 15 september blir det sångarhyllning på Yttre borggården vid Kungliga slottet i närvaro av kungafamiljen. Barn från Linköpings musikklasser, Västerås Domkyrkas Gosskör samt elever från musikgymnasiet i Boden samt Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund framför ett program körsånger tillsammans med Radiokören under ledning av Christina Hörnell. Konserten är en del av det officiella programmet med anledning av kungens 50 år på tronen och direktsänds av SVT.


Bilden överst: Clément Morin, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.