OrganSpace kallas Stockholms internationella orgelfestival som återkommer vartannat år. Den 14–17 september 2023 bjuds på tio konserter med nio internationella topporganister i Stockholms stadshus, Stockholms Konserthus, i Stockholms kyrkor – S:t Jacobs kyrka, Gustav Vasa kyrka, Immanuelskyrkan, Uppenbarelsekyrkan, Hedvig Eleonora kyrka – samt i den tidigare reaktorhallen på KTH (där Skandiaorgeln finns).

Orgelfestivalen startar stort den 14 september med den brittiske organisten, pianisten och dirigenten Wayne Marshall på Stadshusorgeln (bilden), där han bland annat framför AllegroAdagioFinal ur Symphonie No. 6 av Charles-Marie Widor.

Den 15 september sitter Stefan Therstam vid Skandiabiografens orgel i KTH:s reaktorhall. I St: Jacobs kyrka spelar danska Hanne Kuhlmann (konserttitel: Toccata!) och under rubriken Bland giganter i Leipzig spelar Elke Völker från Tyskland i Gustav Vasa kyrka.

Familjekonsert med Björn Gävert i Immanuelskyrkan blir det lördagen den 16 september, liksom Festive Fireworks med franska organisten Sarah Kim i Uppenbarelsekyrkan. Simone Vebber från Italien spelar i Tyska kyrkan och Robert Quinney från Storbritannien framför Music for Royal Occasions i Storkyrkan.

Organ Space avslutas den 17 september med en orgelhögmässa i Hedvig Eleonora kyrka med Ulf Norberg vid orgeln, där även Hedvig Eleonora Kammarkör under ledning av Pär Fridberg medverkar. Avslutningskonserten blir i Stockholms konserthus med Scott Brothers Duo, dvs engelsmännen Tom Scott på piano och Jonathan Scott på stora konserthusorgeln.

Mer info om program och tider här

Bilden: Orgeln i Stockholms stadshus, den största i Skandinavien med sina 10,000 pipor och fem manualer. Yunan Li, foto.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.