Göteborgs Symfoniker utsågs av riksdagen år 1996 till Sveriges national­orkester; en stilig titel som nog många fler svenska orkestrar skulle vilja ha.

Knappt 30 år senare är det dock inte den svenska musiken som uppmärksammas, eller klingar mest, i Göteborgs konserthus., där chefsdirigenten heter Santtu-Matias Rouvali.

2,5 tim svensk musik under hela säsongen

Säsongsprogrammet för Göteborgs Symfoniker 2023-2024 ägnas till närmare 95 % åt annan musik än den av svenska tonsättare. De svenska inslagen stannar nämligen vid 5,2 % av all spelad musik i konserthuset, dvs ungefär 2,5 tim av drygt 52 timmars framförd musik. Det är en betydligt mindre andel än vad de de båda huvudstadsorkestrarna som inte är nationalorkestrar, Kungl Filharmonkerna (18,2 % svenskt) och Sveriges Radios Symfoniorkester (18,8 % svenskt), hinner presentera under samma säsong.

Finns det något som profilerar?

Hur man än vrider och vänder på den musik som spelas av Göteborgs Symfoniker under den kommande säsongen är det svårt att se vad som på något särskilt sätt utmärker denna orkester. Här finns det utbud som finns hos så många andra europeiska orkestrar: Beethoven, Stravinsky, Ravel, Nielsen, Tjajkovskij, Brahms, Prokofjev, Verdi etc.

Ibland glimtar det till, som vid uruppförandena: Jan Sandström med Les accords d’Eze i oktober, Britta Byström med Voyages extraordinaires i november, kontrabasisten och cellisten Lars Danielsson med verket Schlagwerk, för slagverk, kontrabas och orkester, i maj 2024. Totalt utgör dessa uruppföranden en timme och 20 minuter svenskt och nyskrivet.

Kvinnliga tonsättare och samtida musik

De kvinnliga tonsättarna är inte undangömda i det aktuella generalprogrammet. Under säsongen är 16 % av den framförda musiken av kvinnor, varav drygt 11 % är av samtida kvinnliga tonsättare. Manliga samtida tonsättare bidrar med drygt 10 % av den spelade musiken.

Mest samtida musik finns med i de konserter som Christian Karlsen dirigerar i februari 2024: verk av Maja S K Ratkje (NO), Outi Tarkiainen (FI), Mats Larsson Gothe (SE), Miho Hazama (US) och Daniel Bjarnason (IS).


Uppgifter om framförd repertoar är hämtade från orkestrarnas säsongsprogram 2023-24, publicerade på webben eller som pdf. Durata (speltid) enl resp orkesters angivelse, eller som en genomsnittlig beräkning från liknande framföranden. För durata av uruppföranden kontaktas oftast tonsättaren direkt.
Som ’samtida musik’ räknas verk komponerade 1940–2022.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.