Skansen har en lång tradition av jazzkonserter som sträcker sig från slutet av 1950-talet. Mängder av jazzpersonligheter har stått på scenen genom alla dessa år. Sedan sommaren 2022 är det jazz- och funkmusikern Nils Landgren, tillsammans med välrenommerade basisten Hans Backenroth, som står värdar för Jazz på Skansen.

Nils Landgren och Hans Backenroth, som även är kapellmästare för husbandet och har medverkat i Jazz på Skansen under 28 år, har tagit fram ett program som bjuder på ett synnerligen varierat program, där jazzklassikerna löper som en röd tråd genom serien.

Toppartister

Säsongens premiär var den 19 juli och därefter blir det ytterligare fem onsdagskvällar med Jazz på Skansen. Hittills har dessa skilda jazzpersonligheter varit med på scenen: Margareta Bengtson, sång, Harry Allen (US), saxofon, Jan Lundgren, piano, Kristian Leth (DK), trummor, Silje Nergaard (NO), sång, Anders Bergcrantz, trumpet, Karin Krog (NO), sång, John Surman (GBR), saxofon, Nadin Al Khalidi, sång, Magnus Lindgren, saxofon, flöjt, klarinett.

Onsdagen den 16 augusti medverkar danska Caecilie Norby, sång, och Lars Danielsson, kontrabas. Till finalen den 23 augusti kommer sångarna Lisa Nilsson och Claes Jansson.

Som vid alla jazzkvällarna är husbandet Hans Backenroth trio; Hans Backenroth, kontrabas, Leo Lindberg, piano och Jocke Ekberg, trummor. Och som alltid är Nils Landgren konferencier och bidrar med trombonspel och sång; han som förekommer på mer än 500 skivinspelningar.

Det började med Jazz under stjärnorna

Redan 1959 introducerades Jazz under stjärnorna – med legendariske radioproducenten Olle Helander – som alltid direktsändes via Sveriges Radio. Första konserten gjordes den 6 juli 1959. Andra titlar för jazzkonserterna från Sollidenscenen har varit Happy Jazz och Blå Måndag. Hundratals och åter hundratals svenska och internationella artister har under alla dessa år hörts från Solliden.

Under många år har musicerats med profiler som Ove Lind, Lars Erstrand, Jan Johansson, Arne Domnérus, Georg Riedel, Rune Gustafsson, Kjell Öhman osv.

Jazzkväll på Solliden juli 1969. Med bl a Ove Lind, klarinett, Lars Erstrand, vibrafon, Rune Gustafsson, gitarr, Arne Wilhelmsson, bas, Rolf Larsson, piano. Foto: Bengt Sundqvist.


Bilden överst: Anna Hugosson, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.