När alla beräknas vara tillbaka från sommarsemester och sommarlovet närmar sig sitt slut vankas det orkesterkonserter ”i det gröna”, dvs utanför konserthusen. En populär konsertform, som oftast lockar många (det är ju gratis).

Stockholm

Mest känd, och mest välbesökt, är nog Filharmonikerna i det gröna som genomförts sedan 1975 och som ges på grönytorna framför Sjöhistoriska museet i Stockholm.

Söndagen den 13 augusti kl 14 startar det, med Kungliga Filharmonikerna som dirigeras av Andreas Hanson. Musikalparet David Lindgren och Kristina Lindgren medverkar i ett antal nummer, i ett program som innehåller:
Lars-Erik LarssonKonsertuvertyr
Antonín DvorákSlavisk dans nr 8 g-moll
Luis Enríquez BacalovMi mancherai, temat ur Il postino, arr William Ross
Jonathan CainFaithfully ur Glee, arr Per Ekdahl
Wolfgang Amadeus Mozart: Ur Serenad för stråkar, ”Eine kleine Nachtmusik”
John WilliamsThe Imperial March ur Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
Ian Axel/Mike Campbell/Chad King Say: Something, arr Pål Svenre
Jule StyneFunny Girl/Don’t Rain on My Parade ur Funny Girl, arr Johan Landqvist
Ludwig van Beethoven: Final ur Symfoni nr 9 – Månadsvisan ”Januari börjar året…” arr Jan-Åke Hillerud
Grace WilliamsFantasia on Welsh Nursery Tunes
Daniel BedingfieldOm inte du, ”If You’re Not the One”, arr Christoffer Nobin/Erik Arvinder/Henrik Langemyr
Bo Nilsson: Arctic Air
Jean SibeliusAlla marcia ur Karelia-svit

Bjursås

Dalasinfoniettan har skådespelaren och sångaren Martin Redhe Nord som gästartist vid konserten den 19 augusti kl 16, i Dössberget, Bjursås. Bjursås spelmanslag spelar från kl 14.30. Dalasinfoniettans dirigent vid konserten är Cathrine Winnes och Anders K Gustafsson från Falu-Kuriren är presentatör. Musiken som spelas är enligt tradition framröstad av Falu-Kurirens läsare.

Norrköping

Musik i det gröna i Vasaparken under Augustifesten i Norrköping är en tradition för alla musikälskare i stan. Norrköpings Symfoniorkester inviger festen den 16 augusti kl 19 med sin chefsdirigent Karl-Heinz Steffens. Musik av Evert Taube, ur Star Wars (av John Williams) och verk av Wolfgang Amadeus Mozart.

Solister är operasångerskan Elin Rombo och orkesterns flöjtist Teodor Tirlea.

Stockholm

Inte så mycket i det gröna, men väl på det stensatta Gustav Adolfs torg i Stockholm startar Kungl Operan sin operahöst med konsert under bar himmel. Söndagen den 20 augusti kl 20 blir det en utomhuskonsert med Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör och solister under ledning av Patrik Ringborg. Det bjuds på smakprov ur den kommande säsongen. Evenemanget är en del av Stockholms Kulturfestival.


Foto: Yanan Li


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.