Så fick tonsättaren Karin Rehnqvist ett repertoarverk detta år när jorden kokar och rister i klimatkonvulsioner. Hennes verk Arktis Arktis! i fyra satser uruppfördes i Örebro mars 2000 och har sedan dess hörts från åtskilliga konsertestrader. Men inte så mycket som under 2023. Bara detta år har delar av hennes verk, framför allt första satsen Att bryta isen/Breaking the ice, spelats många gånger i Sverige, Finland och USA.

Arktis – stort som Afrika

Temperaturen i Arktis har ökat dubbelt så snabbt som i resten av världen de senaste 50 åren. 2016 var det varmaste året någonsin i det arktiska området. Temperaturen från oktober till december var exempelvis 6° C varmare än genomsnittet.

Storleken på havsisens utbredning är idag den minsta på mycket lång tid och snötäcket på land, men även på isen, minskar oroväckande fort. När havsisen smälter bort under sommaren, blir följden att livsmiljön för många arter krymper och försvinner. Läget är svårt för exempelvis isbjörnar, valrossar och sälungar.

När varmt och kallt möts
Karin Rehnqvist under polarexpeditionen 1999. Det är ett ägg hon håller intill örat, inte en mobiltelefon.

Så här beskriver Karin Rehnqvist sin polarexpedition:

– Sommaren 1999 fick jag följa med den svenska polarexpeditionen ”Tundra nordväst” upp till norra Kanada. Under en månad bodde jag på en isbrytare och flögs ibland iland med helikopter, för att följa forskarnas arbete med att studera tundran. Naturen, ”det stora vilda”, ljuset, det ofta snabbt skiftande vädret, allt var överväldigande upplevelser, som sedan jag kom hem krävde att få ta musikalisk form.

– Att bryta isen berättar om de vidsträckta vyerna, horisonterna, den dallrande luften när varmt och kallt möts. Och isen. Så fascinerande! Kraftfull och oerhört varierad både till form och färg. Inte alltid vacker. Inte alltid vit. När den bröts skapades stor dramatik.

– Ibland hämtar musiken ny kraft i ett stilla fallande – för att sedan dra igång igen. För att komma framåt måste man våga bryta isen!

Verkbeskrivning

Här presentationstext från senaste framförandet i juli 2023 vid Carmel Bach Festival i Kalifornien; en konsert med musik av W A Mozart, Karin Rehnqvist och Gustav Mahler:
Arktis Arktis! är det perfekta soundtracket för en uppiggande polarexpedition. Stråkarnas låga toner speglar den mjuka kraften hos smältande iskappor, medan horn och stråkar i högt register glider över isen i snabba glissandi. Med en öronbedövande spricka i kontrabasarna förvandlas den fridfulla vinterscenen till en rad farliga hinder. Violinerna förenar basar och celli i en lavin av ljud före en abrupt tystnad. Sedan, som om det sakta dyker upp ur spillrorna, spelar ett horn i fjärran och naturens gång återupptas i dagsljuset.

Del ur första satsen av Arktis Arktis! Svenska Kammarorkestern, John Storgårds, dirigent.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.