Kalv är en liten ort i Svenljunga kommun med sådär 300 invånare. Den ligger i området mellan Västergötland, Småland och Halland, cirka 10 mil sydost om Göteborg. Och här finns en festival för nutida konstmusik. Kalv är en plats där man idogt arbetar med musikens utveckling och integrering i samhället.

Kalvfestivalen startade år 2004 i Kalv och inträffar alltid andra helgen i augusti varje år. Den drivande kraften är övertygelsen att den nya musiken har något att tillföra samhället och att den kan utvecklas i nära interaktion med ”utommusikaliska verksamheter”. 

Årets Kalvfestival, 8 – 13 augusti, inleds med tre dagar av tre huskonserter, en vesper och en vernissage. Ensemble Lipparella – dvs Mikael Bellini, Anna Lindal, Kerstin Frödin, Louise Agnani, Peter Söderberg – (tisdag och onsdag), Ensemble Mosaik från Berlin (onsdag), Non–Piano Ensemble från Hamburg (torsdag), flöjtkvartetten 40F från Göteborg (Anna Elkjär, Anna Svensdotter, Jill Widén, Åsa Karlberg) och Peter Gustavssons måleri (vernissage med konsert på torsdag) ramar in tisdag till torsdag. När torsdagen närmar sig natt, inleds tre nattliga performance; torsdag till lördag, signerade Liv Kristin Holmberg från Norge. Allt avslutas med gravöl vid midnatt lördag.

Ljudande rum och pilgrimsvandring

Under festivalhelgen kastar man sig sedan mellan ytterligare ljudande rum i Kalv. Högtalarorkestern Audiorama presenterar audiovisuella konstverk (fredag) och ljudkonstsaga för barn (lördag) i Kalvs skolhus (lördagen, en barnens dag där även Maria Gull och Matilda Odqvist leder rytmik för de minsta lördag morgon), Non-Piano Ensemble (fredag), ensemble Gageego! (lördag) och Ensemble Mosaik (lördag) ger klang åt Kalvs kyrka, och flöjtkvartetten 40F får Kalvsjöholmbolagets verkstad att ljuda. Tillsammans med Non-Piano Ensemble sätter 40F även ton till Kalvs skogar under den traditionsenliga pilgrimsvandringen söndag morgon.

Klockan 12.00 söndagen den 13/8 avslutas festivalen i Kalvs kyrka i en konsert där den röda tråden är en kantat från tidigt 1700-tal av Georg Friedrich Händel. En konsert där dirigenten och cembalisten Mark Tatlow sammanstrålar med Ensemble Lipparella och den brittisk/irakiska sångerskan Emily Pahlawan.


Mer festivalinfo här

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.