Det är långt från Östersjön till festivalen i Berwaldhallen med samma namn. Åtminstone musikaliskt. Vid 2023 års konserter under Östersjöfestivalen mellan den 24 augusti och 2 september handlar det nästan uteslutande om den traditionella konserthusrepertoaren; Bartók, Mahler, Berlioz, Händel, Nielsen, Grieg, Stravinsky, Dvořák, Brahms, Strauss, Bruch, Beethoven osv.

Östersjöfestivalen 2023 betecknar sig själva som en av Europas största festivaler för klassisk musik och har lyckats få till ett repertoarutbud som tydligt håller sig så långt från samtiden som möjligt. Så konsekvent programsatt att man frestas tro att det är medvetet.

Östersjö-inslagen, de maritima, får istället behandlas i de samtal och seminarier som omger några av konserterna. Om Baltic Sea Festival Science Lab, där bland annat nio unga forskare och nio unga kompositörer träffas i ”workshopar och gestaltar forskning om Östersjön och hållbarhet på ett helt nytt sätt”.

Imponerande manlig dominans

Musikaliskt och repertoarmässigt kan vi konstatera att det är så gott som full pott för de manliga musikskaparna. De vita männen från Europa dominerar i de 50-talet verk som framförs under festivalen. Det hinner bli totalt 96 % musik av manliga tonsättare under Östersjöfestivalen. Imponerande.

En repertoarbalans som är tydlig

ANDERS JORMIN
ANTONIN DVOŘÁK
ARVE HENRIKSEN
ARVO PÄRT
BÉLA BARTÓK
CARL NIELSEN
DAG WIRÉN
EDVARD GRIEG
FRANCESCO BARTOLOMEO CONTI
FRANCESCO CAVALLI
BO HOLTEN
GEORG FRIEDRICH HÄNDEL
GIOVANNI ANTONIO BORETTI
GUISEPPE MARIA ORLANDINI
GUSTAV MAHLER
HECTOR BERLIOZ
IGOR STRAVINSKY
INGVAR LIDHOLM
JAN SANDSTRÖM
JEAN SIBELIUS
JESPER NORDIN
JOHANN ADOLPH HASSE
JOHANN MATTHESON
JOHANN SEBASTIAN BACH / KNUT NYSTED
JOHANNES BRAHMS
JOHANNES POLLAK
JØRGEN JERSILD
LARS-ERIK LARSSON
LUCA ANTONIO PREDIERI
LUDWIG VAN BEETHOVEN
MATS LARSSON GOTHE
MAX BRUCH
NICOLA MATTEIS
RICHARD STRAUSS
ROBERT MAGGIO

Totalt: 570 min

ANNA-KARIN KLOCKAR
BRITTA BYSTRÖM
KAIJA SAARIAHO
LILI BOULANGER
MIRJAM TALLY

Totalt: 29 min

Fler män

Det saknas inte heller manliga inslag med Östersjöfestivalens solister, enbart män: Peter Mattei, baryton, Jakub Józef Orliński, countertenor, Jakob Koranyi, cello, Leif Ove Andsnes, piano, Johan Dalene, violin.

Liksom dirigenterna: Esa-Pekka Salonen, Marco Crispo, Donald Nally, Kaspars Putniņš, Santtu-Matias Rouvali, Daniel Harding

Det är dessa dirigenter som leder de medverkande ensemblerna Sveriges Radios Symfoniorkester, Polstjärneprisets symfoniorkester, The Crossing, Radiokören samt Göteborgs Symfoniker.

Radiokören står för det nya

Under Östersjöfestivalen syns tydligt att det är Radiokörens inslag som bjuder på det nya med inte mindre än sju uruppföranden, dvs Östersjöfestivalens samtliga uruppföranden. Det blir körstycken av sex svenska tonsättare och en norsk. Dessutom en Sverigepremiär.

Festivalens musik komponerad av samtida tonsättare är alltså nästan uteslutande körmusik.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.