Daniel Nelson, amerikansk-svensk tonsättare, född 1965.

Nu har det varit efterlängtad premiär för Vadstena-Akademiens och Daniel Nelsons opera Andefabriken med libretto av Tuvalisa Rangström och Magnus Lindman. Det hände i Bröllopssalen i Vadstena slott den 21 juli.

Andefabriken är en otäck men humoristisk opera om längtan, girighet och en värld som förändras. Den utspelas i London 1899 där industrialismen och urbaniseringen satt tydliga spår, men det finns paralleller att dra till aktuella diskussioner om AI, AR och andra digitala trender. Med inspiration från medier som de tre systrarna Fox och ockultisten Madame Blavatsky, uppfinnaren Thomas Edison och utbrytarkungen Harry Houdini, vill operan fånga människans längtan efter något som är större än det vanliga livet.

Operateamet

I rollerna: Ingrid Tobiasson (gäst), mezzo, Rebecka Wallroth, sopran, Minna Tägil, sopran, Amie Foon, mezzo, David Risberg, baryton, Mattias Gunnari, tenor, Clifford Lewis, tenor, och Gustav Johansson, bas.

Orkestern på 14 personer leds av dirigenten Joachim Gustafsson (han som sedan 2011 varit gästdirigent för Orquesta Filarmonica de Bogota). Regi: Nils Spangenberg, scenografi och ljusdesign: Bengt Gomér, kostymdesign: Nina Sandström, mask och perukdesign: Anne-Charlotte Reinhold

I orkestern medverkar Lina Samuelsson (konsertmästare), Ivar Lindgård, Märta Östergren, Cornelia Vogel (violin 1), Adam Melchior Høier, Nadežda Perovic, Elena Nicolaidis (violin 2), Ellen Alveteg, Leo Lövsén (viola), Elide Sulsenti, Johanna Tärnroth (cello), Anton Ericsson (kontrabas), Lydia Johansson (slagverk), Ludvig Nilsson (piano).


Bilden överst: Rebecka Wallroth, Clifford Lewis och Amie Foon i Andefabriken.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.