I norra Uppland (Tierps kommun) finns det anrika vallonbruket Lövstabruk med många intressanta byggnader; idag byggnadsminne med bland annat Leufsta herrgård och Lövstabruks kyrka, där den berömda Cahmanorgeln från 1728 finns.

Sedan tio år tillbaka finns även musikfestival i det lilla samhället – Lövstabruks Kammarmusikfestival. Och sedan förra året satsar man så gott som enbart på den svenska kammarmusiken, äldre såväl som samtida.

Amanda Maier från Landskrona, 1853–1894.

Festivalen genomförs i år den 7–9 juli 2023. Med tydligt fokus på 1800-talets svenska violinvirtuos och tonsättare Amanda Maier-Röntgen. Hon som blev den första kvinnan att examineras som musikdirektör (nutidens masterexamen). Eftersom kvinnor inte antogs till den högre musikutbildningen vid Kungliga Musikkonservatoriet genomförde hon den som privatist.

Hon studerade även i Leipzig, där hon bl a uruppförde sin egen violinkonsert med Gewandhausorkestern. Här träffade Amanda Maier också sin make, pianisten och tonsättaren Julius Röntgen.

Svensk musik från nu och då

Det blir Maier-Röntgens Pianotrio i Ess-dur, Stråkkvartett i A-dur samt Pianokvartett i e-moll.

Musik av fler tidiga tonsättarkvinnor: Stråkkvartett i e-moll op 17 av Valborg Aulin och Laura Netzels Serenad för pianotrio. Även plats för Bernhard Crusell (Klarinettkvartett no 3 i D-dur op. 7) och Johan Helmich Roman (verk för soloviolin).

Det är gott om nyare musik under kammarmusikfestivalen, som Wolfgang is Dancing av Albert Schnelzer, Off Pist av Svante Henryson, Night Music av Djuro Zivkovic, The Secrets of Eros av B Tommy Andersson.

Uruppförande av ung svensk tonsättare

Oskar Björkman (f. 1999) studerar komposition vid Musikhögskolan i Malmö. För årets festival i Lövstabruk har han komponerat stycket med titeln 0-10^10^10^56 (Final Energy State). Han har tidigare skrivit musik för Gävle Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, Jönköpings sinfonietta, Uppsala kammarsolister, Linnékvintetten.

Idel toppmusiker

För framföranden i olika ensemblebesättningar kryllar det av välkända musikernamn: Laura Michelin, flöjt, Ingrid Berg, sopran, Paul Waltman, violin, Magnus Holmander, klarinett, Kristina Winiarski, cello, Kati Raitinen, cello, Anna Christensson, piano, Tobias Ringborg, violin, Sophy Chung, piano, Vicki Powell, viola.

Antonio Hallongren, f. 1989

Även kammarmusikfestivalens konstnärlige ledare, Julliard School-utbildade Antonio Hallongren, är igång med sin cello. Dessutom framträder han som dirigent, något han frilansar med sedan ett par år tillbaka. Det var Hallongren som tillsammans med pianisten Thomas Rudberg år 2013 startade Lövstabruks Kammarmusikfestival.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.