Tack vare initiativet av en av Edsbergs lärare har KMH:s kammarmusikutbildning fått en privat donation för läsåret 2023/2024. Donationen motsvarar det belopp som musikhögskolan måste spara in, 500.000 kr.

Det var i början av juni som studenterna vid Edsberg i ett upprop › protesterade mot 30-procentiga nedskärningar av undervisningen i kammarmusik, enskilda huvudinstrument och i teoretisk musik.

Under 2022 gick KMH gick med ett stort underskott 2022. Därför görs nu besparingar inom hela KMH, både på akademisidan och inom förvaltningen. Institutionen för klassisk musik, dit kammarmusikutbildningen vid Edsberg hör, behöver spara 1,5 miljoner kronor.

Betydande underfinansiering

Rektor Helena Wessman har beskrivit situationen:

– KMH:s verksamhet är underfinansierad och vi därför får allt svårare att leva upp till regeringens mål att ”utbildning och forskning vid universitet och högskolor ska hålla en internationellt sett hög kvalitet”. Att det krävs en privat donation för att bibehålla undervisningsnivån på Edsberg är talande.

Hon påpekar också att ersättningsbeloppet för utbildningsområdet musik på intet sätt motsvarar behoven inom högre musikutbildning. Högre musikutbildning är numer underfinansierad via statliga medel.

Graden av underfinansiering illustreras tydligt vid en jämförelse med andra konstnärliga utbildningsområden: musik ersätts med 233,000 kr, medan dans ersätts med 359,000 kr, teater med 493,000 kr och opera med 544,000 kr.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.