I ett upprop protesterar musikstudenter vid kammarmusikutbildningen på Edsberg i Sollentuna mot befarade/beslutade 30-procentiga nedskärningar i den anrika utbildningen vid musikinstitutet.O´Och det inte på grund av politisk direktiv utan det verkar komma från KMH:s ledning, Kungliga Musikaliska Högskolan. Bakgrunden till detta är oklar, men det är tydligen så allvarligt att de berörda studenterna nu går ut och larmar.

De befarar att detta kommer bli startskottet för nedrustningen av musikutbildningen Edsberg.

Musikstudenterna på Edsberg har plötsligt fått reda på en rad nedskärningar i utbildningen. Med start från och med nästa termin (ht 2023) kommer man att få 30 % mindre kammarmusikundervisning, 30 % mindre enskild huvudinstrumentundervisning och 30 % mindre teoretisk musikundervisning. 

I en utbildning som enligt KMH beskrivs som ”den tematiska varianten inom klassisk musik på Edsbergs slott norr om Stockholm ger dig en gedigen grund för att verka som yrkesmusiker i det nationella och internationella musiklivet inom klassisk musik”.

Musikstudenternas krav

Därför kräver de som nu studerar vid Edsberg att: 
– Edsbergs resurser inte skärs ned på bekostnad av utbildningens kvalitet, för att fortsatt kunna erbjuda en attraktiv utbildning värd att värna om 
– KMH arbetar fram en vision och framtidsplan för Edsberg tillsammans med lärare och studenter och gör ekonomiska prioriteringar därefter  
– Alla framtida beslut om Edsberg bör ske demokratiskt och med transparens, i samråd med berörda studenter och lärare 
– Edsberg erkänns som en värdefull och attraktiv kammarmusikutbildning som är värd att kämpa för och behålla på det sättet som vi känner den idag.

Främsta utbildningen för kammarmusik

Edsbergs musikinstitut har sedan länge varit den främsta utbildningen för kammarmusik, både i Sverige och i Norden. Skolan grundades 1958 av Sveriges Radio som ett alternativ till den tidens statliga musikundervisning, Kungliga Musikhögskolan (KMH), innan institutionerna slogs ihop 1999.

Tonsättaren Sven-Erik Bäck var med och utformade idéerna kring skolan och var dess rektor under 30 års tid. 1993 efterträddes han av Mats Zetterqvist, en av landets mer prominenta violinister och stråkkvartettledare.

Sedan skolans start har hundratals framgångsrika musiker slussats ut i musiklivet och ett flertal av Edsbergs alumner är idag internationellt erkända solister eller sitter på framstående platser i Nordens orkestrar. En stor del av det professionella musiklivet i Sverige har flera år av utbildning på Edsberg bakom sig. LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.