Väst och sydväst om Stockholm blir det kammarmusikfestival med blandat innehåll: i Ekerö och i Årsta. Det är Askanäs Kammarmusikfestival som den 29 juni drar igång. Konstnärliga ledare för denna festival är sedan några år cellisten Andreas Lavotha och pianisten Christopher Hästbacka, båda födda 1990.

Kring sig har de för fyra konserter den 29 juni – 2 juli samlat ett gäng unga musiker och spelkamrater.

Inledningskonserten den 29 juni i Ekerö kyrka innehåller både folkmusik och konstmusik. Accordeonisten Lars Emil Öjeberget framför folkmusik från olika delar av världen tillsammans med violinisten Frieda Mossop. De klassiska musikinslagen består av Stråkkvartett No 12 (amerikanska stråkkvartetten) av Antonín Dvorák och Miklós Rózsas North Hungarian Peasant Songs för violin och piano. Musikerna är Johannes Sciacco Schantz, violin, Louisa Kaufeldt, viola, Andreas Lavotha, cello, och Christopher Hästbacka, piano.

Operadramatik samt Verklärte Nacht blir det den 30 juni i Ekerö kyrka. Tenoren Tobias Westman (Birgit Nilsson-stipendiat 2018) sjunger italiensk operabitar. Giacomo Puccinis enda kammarmusikverk, Crisantemi för stråkkvartett, samt Arnold Schönbergs Verklärte Nacht för stråksextett blir instrumentala inslag. Musiker är Christopher Hästbacka, piano, Daniel Migdal och Johannes Sciacco Schantz, violin, Håkan Olsson och Louisa Kaufeldt, viola, Willem Stam och Andreas Lavotha, cello.

Mat, vin och musik

I Julius Hus på Södermalm blir det den 1 juli ett tretimmarsevenemang: Kulinariskt & Musikaliskt; ett program som tagits fram av de konstnärliga ledarna tillsammans med sommelieren och pianisten Niclas Skagstedt, till vardags sommelier på restaurang Portal.

Söndagen den 2 juli avslutas festivalen i ett samarbete med kammarmusikföreningen Gröna Linjen i Årsta Folkets Hus. Det blir en ung och framstående stråkorkester som bl a framför den tredje Brandenburgkonserten av Johann Sebastian Bach och Edward Elgars stråkserenad. Dessutom Dmitrij Sjostakovitjs konsert för piano, trumpet och stråkar, med Filip Draglund och Christopher Hästbacka som solister.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.