Det sägs vara Sveriges största nationella musikstipendium, Sixten Gemzéus stora musikstipendium 2023, på 500,000 kronor. Violasten Ellen Nisbeth fick det på Tessinska palatset i Stockholm den 7 juni av ordföranden i Gålöstiftelsen/Sixten Gemzéus stiftelse, landshövding Anna Kinberg Batra.

– En bländande teknik, stor musikalitet och publikkontakt samt stark scennärvaro är motiv för tilldelningen av Sixten Gemzéus stora musikstipendium till Ellen Nisbeth, heter det i motiveringen.

Nisbeth är född i Uppsala 1987 och har sedan debuten 2012, då hon som första violast någonsin vann Solistpriset och det Norska Solistpriset, har Ellen Nisbeth etablerat sig som en av de främsta altviolinisterna på de internationella scenerna. Hon utsågs bland annat av den europeiska konserthusorganisationen ECHO till Rising Star för säsongen 2017/2018 med konserter över hela Europa.

Hon har framträtt som solist med de främsta orkestrarna i Skandinavien. Hennes önskan att ge violan ett klingande avtryck i samtiden har lett till att kompositörer såsom Andrea Tarrodi, Britta Byström, Katarina Leyman och Outi Tarkiainen har tillägnat henne konserter och soloverk. 

Foto: Karin Röse

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.