Som nioåring började han med blockflöjten som instrument. 2010 vann han Solistpriset. Därefter har det gått spikrakt framåt för Per Gross (f. 1981) och hans blockflöjter. Han har frilansat som musiker med en lång rad orkestrat och ensembler – Göteborgs Symfoniker, Svenska kammarorkestern, Gävle Symfoniorkester, Uppsala kammarorkester, Nordiska kammarorkestern, Musica Vitae, Drottningholms barockensemble, Dahlkvistkvartetten och Göteborg Baroque.

Han har gästat festivaler som dem i Aix-en-Provence, Proms i London (Royal Albert Hall), Musik Festival Rheingau och Karlsruhe Händelfestspiele i Tyskland samt Glogerfestspillene i Norge. Och han finns med på ett antal skivinspelningar.

Nu har han fått Stockholms stads kulturstipendium på 40,000 kr.

Motiveringen

– Blockflöjtsvirtuosen Per Gross är en uppskattad solist som tillgängliggör både nyskriven och äldre musik. Hans skickliga och sensibla flöjtspel förhöjer upplevelsen med oväntade arrangemang och nyskapande samarbeten. Helt, fullt och mästerligt behärskar han sitt instrument.

Stipendierna delas ut vid en ceremoni och stipendielunch i Prinsens galleri, Stockholms stadshus, den 31 maj.

Blockflöjten i många konstellationer

Per Gross har studerat vid Syddansk Musikkonservatorium i Odense (för bl a Dan Laurin) och vid Kungl Musikhögskolan i Stockholm med ett solistdiplom 2009.

Nu är han verksam som frilansande solist och kammarmusiker och konserterar både i Sverige och internationellt. Senast har varit uppdrag som solist med Musica Vitae i ett uruppförande av blockflöjtskonsert av Andrea Tarrodi), turné med Dahlkvistkvartetten, konsert i Riga-domen med organisten Ligita Sneibe, konserter i Västsverige med cembalisterna Jan Delemark Karlsson och Andreas Edlund samt organisten Johan Hansson Lindström.

I sommar blir det bland annat turné med 20 konserter från Örnsköldsvik i norr till Helsingborg i söder.


Foto: Peter Knutson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.