98 bidrag från hela världen lämnades in till International Kaija Saariaho Organ Composition Competition. 11 priser om delades ut i finalen vid prisceremonin i Musiikkitalo (Konserthuset) i Helsingfors.

En av vinnarna i solokategorin blev Zacharias Ehnvall, Uppsala, för sin komposition Multiplicité. Han har 2014–19 studerat komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, bland andra för Karin Rehnqvist. Idag arbetar han som tonsättare samt studerar även en master i klassisk musik med orgel som instrument, vid KMH.

Vinnare i konsertkategorin blev Tomi Räisänen, Finland, och Federico Perotti, Italien. I kategorin för kammarorkester blev vinnarna Artturi Rönkä, Finland, och Bálint Karosi, Ungern. 

Vinnare i solokategorin blev Tomasz Szczepanik, Polen, Luc Antonini och Yves Balmer, Frankrike, Zacharias Ehnvall, Sverige, Simon Holt, Storbritannien, Ere Lievonen, Finland, Mauricio Silva Orendain, Mexico, och Chang Qi, Kina.

Uruppförande på nya jätteorgeln

Tävlingen anordnades med anledning av den nya, ytterst sofistikerade och tekniskt avancerade, orgeln som hösten 2023 står färdig och blir världens största konserthusorgel. För bygget står Rieger Orgelbau, Österrike.

The winners of the Organ Composition Competition’s Series A, which is the concerto category, and the recipients of the 12,000 euro main prizes are Tomi Räisänen from Finland and Federico Perotti from Italy. Their compositions will premier in the concerts of the Helsinki Philharmonic Orchestra and the Finnish Radio Symphony Orchestra during 2024. In the chamber orchestra category, the jury decided to award two compositions. The winning compositions were written by Artturi Rönkä from Finland and Bálint Karosi from Hungary.

Juryn, som bestod av internationella kompositörer och organister, leddes av tonsättaren Kaija Saariaho. Övriga i juryn: Nicholas Collon, dirigent, Susanna Mälkki, chefsdirigent, Francesco Filidei, organist och tonsättare, Jan Lehtola, organist och tonsättare, Susanne Kujala, organist, och Olli Porthan, professor.

Zacharias Ehnvalls verk kommer att uruppföras på den nya orgeln i februari 2025 av organisten Jan Lehtola.

Den nya orgeln från Rieger Orgelbau, Österrike. Planerad invigningskonsert 1 januari 2024. Med sina tekniska innovationer kommer den att intressera även kompositörer av nutida musik – t ex mikrotonspipor, reglerbar pneumatik och ett stort utbud av övertonspipor.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.