– Jag visste att jag ville skriva om sländor och började först leta efter dikter att inspireras från. Istället dök jag på en vetenskaplig artikel om segeltrollsländans fascinerande färd på monsunen från Indien till Afrika och tillbaka igen; en färd sländorna gjort hundratusentals år, säger tonsättaren Tebogo Monnakgotla.

Hennes verk, Globe skimmer surfing the Somali Jet, för violin och orkester, tar med publiken på en 26 minuters musikalisk resa med segeltrollsländans imponerande flight på mer än 200 mil över öppet hav.

Den fantastiske violinisten
Tebogo Monnakgotla och Johan Dalene

Det är andra gången (första verket var Companion) som Monnakgotla skriver för internationellt hyllade violinisten Johan Dalene, vars violin porträtterar trollsländan i dess flykt mellan kontinenterna. Urpremiär blir det i Stockholms konserthus den 13 april 2023 med Kungl Filharmonikerna och dirigenten John Storgårds.

Verket är en sambeställning av Kungliga Filharmonikerna, Lahtis Symfoniorkester och BBC Symphony Orchestra så det blir ytterligare premiärer i Sibeliushallen, Lahti, den 9 november (Dalia Stasevska, dirigent) och i Barbican Concert Hall, London (Sakari Oramo, dirigent) den 8 december 2023.

Johan Dalene från Norrköping fick sitt genombrott som 19-åring då han 2019 vann både norska Solistpriset och Carl Nielsen International Violin Competition i Odense. Fortsättningen av hans musikerkarriär har varit kantad av många och stora stipendier samt framträdanden med ledande orkestrar världen över.

De fantastiska flygarna

Forskare har rett ut detaljerna kring segeltrollsländans fantastiska flytt över Indiska oceanen.
Man är nu närmare lösningen på gåtan hur en liten trollslända som väger 300 milligram kan korsa drygt 200 mil öppet hav.

Kan en trollslända flyga över Indiska oceanen, från Indien via Maldiverna till Afrika, och tillbaka igen? Enligt marinbiologen Charles Andersons hypotes från 2009 är det så. Han hade då observerat segeltrollsländor (Pantala flavescens) på Maldiverna, som hade flugit in från vad han antog var Indien. När de lyfte igen flög de mot Östafrika.

Segeltrollsländorna är för små för att det ska gå att sätta sändare på dem. För att testa hypotesen har forskarna istället undersökt de fysiologiska aspekterna och räknat ut hur länge en segeltrollslända skulle kunna hålla sig i luften med den energi som den kan lagra i kroppen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.