Han har kallats ”Sveriges just nu mesta feministkomponist alla kategorier” – Christofer Elgh. Och den beteckningen håller nog fortfarande. Elgh tillhör den lilla skara tonsättare i Sverige som skriver politiskt medveten konstmusik. Dessutom är han bland annat ende manlige styrelseledamot i KVAST, Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare.

Kammaroperan Valerie’s Voice för sopran och fyra gitarrister och elektronik är baserad på Valerie Solanas Scum-manifest som publicerades för 50 år sedan.

Christofer Elgh

– Musiken i Valerie’s voice överbryggar olika musikvärldar och skapar något nytt och aktuellt för publiken i vår tid, säger tonsättaren Elgh.

Verk med plats för tillägg

Tyoiskt för Christofer Elghs komponerade verk är att formen är öppen. Framförandet kan omformas av aktörerna, utvecklas. Här ges fritt utrymme för tillägg.

Och så har skett med föreställningen Valerie’s Voice genom åren. Alltifrån den första experimentföreställningen i Köpenhamn 2005 till betydligt utökade framföranden i Malmö, Stockholm och Arvika de senaste åren.

Utökade föreställningar i Tyskland

Nu blir det en uppsättning i Tyskland i ett samarbete mellan Stadttheater Gießen och Hochschule für Darstellende Kunst Frankfurt.  

Dramaturgen Ann-Christine Mecke, konstnärlig ledare på Operan vid Stadttheater Gießen, intresserade sig för operan när hon såg en tidigare dokumentation från föreställningarna i Sverige. I den nya uppsättningen på Musiktheater Gießen kommer tidigare ospelade delar uppföras med en ny dramaturgi i samarbete med Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt. 

Här har kammaroperan kompletterats med två roller: Musikvetaren och Statisten samt totalt sex (el-)gitarrister.

Uppsättningen har premiär den 20 januari i Gießen och spelas vid fem tillfällen under januari och februari. 

Musikalisk ledning – Günther Albers, Nemanja Lukic 
Regi – Francesco Rescio 
Scen och kostym – Maik Wendrich 
Dramaturgi Ann-Christine Mecke  

Ensemble 

Musikvetare – Theresa Bub  
Daddies Girl – Ani Aghajanyan, Daria Tymosjenko  
Statist – Glenn Buchholtz  
Gitarrister:
Yeojin Jang, Henry Hardt, Axel Rohmer, Javier Cuenca, Steffen Ahrens och Christopher Brandt


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.