Det blir finlandssvenska dirigenten Emilia Hoving (f. 1994) som kommer att leda Kungliga Filharmonikerna under prisutdelningsceremonin i Stockholms konserthus den 10 december.

Filharmonikerna känner hon ganska väl, efter att dirigerat dem vid flera tillfällen. Emilia Hoving har raketfart i sin dirigentkarriär. Det började med klarinett, cello och piano. Sedan dirigentstudier för Jorma Panula vid Panula-Akademien 2015 för fortsättning vid Sibelius-Akademin i Helsingfors.

Just nu är hon assisterande dirigent i Orchestre Philharmonique de Radio France under deras musikchef Mikko Franck.

Innan Emilia Hoving kommer till Stockholm har hon hunnit dirigera två konserter med Kitchener-Waterloo Symphony i Kanada. Direkt efter Stockholm åker hon till Haag, Nederländerna, för att dirigera The Orchestra of the Royal Conservatoire.

Andrea Tarrodi
Världspremiär av svenskt verk

Prisutdelningskonerten innehåller också – sensationellt nog! – en världspremiär. Det är verket Laus Canticum (A Song of Praise) av tonsättaren Andrea Tarrodi.

Hennes musik beställdes av Nobelstiftelsen för att hedra pristagarna 2020 och 2021, som inte kunde delta i festligheterna i Stockholm under dessa år eftersom de ställdes in på grund av covid-19-pandemin.

Hanna Husáhr

En annan svenska som medverkar i programmet vid prisutdelningen är sopranen Hanna Husáhr, utbildad vid Guildhall School of Music and Drama i London, högskolan för scen och musik i Göteborg och vid Finlands Nationalopera, Helsingfors.

Prisutdelningen den 10 december kan ses här ›

Bilden överst: Laura Oja, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.