Jacques Offenbach, 1819–1880

Operettkompositören Jacques Offenbach skrev sin enda opera (i tre akter och hans sista verk) Hoffmanns äventyr och presenterade den i Paris 1879. Librettot är av Jules Barbier och Michel Carré. Svensk premiär blev det 1881 på Nya Teatern på Blasieholmen i Stockholm, då med titeln Hoffmanns sagor.

I höst är det dags för Norrlandsoperan i Umeå att ta sig an Offenbachs opera. Inför premiären den 29 oktober gör man marknadsföringstricket med att bjuda alla Hoffmanns på konsertbiljetten (en ordinarie biljett kostar 600 kr). Föreställningarna pågår fram till och med den 10 januari 2023.

569 personer i Sverige har Hoffmann som efternamn, 935 person har efternamnet med stavningen Hoffman. Båda stavningarna verkar vara giltiga, enligt NorrlandsOperan.

De medverkande

Dirigent för Norrlandsoperans Symfoniorkester är Henrik Schaefer från Folkoperan, med franske Arnaud Arbet som 2:e dirigent (gör tolv föreställningar).

Sångarlaget består av Hoffmann: Thorbjørn Gullbrandsøy, Stella, Olympia, Antonia & Giulietta: Denise Beck, (cover för Stella, Olympia, Antonia & Giulietta: Elsa Ridderstedt), La Muse, Niclausse: Amie Foon, Lindorf, Coppélius, Dr Miracle & Dapertutto: Fredrik Zetterström, Cochenille, Pitichinachio & Nathanael: Fabian Düberg, La Voix de la Tombe: Susanna Levonen, Créspel, Luther: Peter Kajlinger, Schlemil / Wilhelm: Linus Flogell, Spalanzani: Anders Lundström, Herman: Martin Hillberg.
Dessutom medverkar korister ur Norrlandsoperans Operakör.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.