Kalvfestivalen är en tummelplats för ny konstmusik som sedan 2004 årligen arrangeras i Kalv, en ort med 300 invånare i Svenljunga kommun (mellan Varberg och Smålandsstenar).

2022 års upplaga pågår mellan den 11 och 18 augusti. Det är festivaldagar fyllda av ny och sällan hörd musik som presenteras med samma iver som stockholmskollegan Svensk Musikvår brukar göra. Dessutom noterar vi att i Kalv erbjuder man ett förmånligt festivalpass för 400 kr; enstaka konserter kostar 150 kr.

Och som det brukar bli när ny musik samsas i en festival: balansen mellan verk av manliga resp. kvinnliga tonsättare är påfallande jämn; vid årets Kalvfestival blir det 50/50.

Många ackordeontoner

På bilden ser du Sergej Tchirkov (född 1980 i Sankt Petersburg). Han är ackordeonist, curator och forskare vid Griegakademien och bosatt i Bergen. Hans intresse för ny musik har lett honom till en mängd samarbeten med kompositörer som Ida Lundén, Pierluigi Billone, Hanna Eimermacher, José María Sánchez Verdú, Ivan Fedele, Tamara Friebel, Klaus Lang, Dmitri Kourliandski, Elena Rykova, Dieter Schnebel, Gérard Zinsstag, med flera. Runt 300 verk för ackordeon har uruppförts av Tchirkov.

Sergej Tchirkov presenterar i ett par konserter musik för ackordeon av Sofia Gubaidulina, Eva-Maria Houben och Alexander Pusharenko, Anna Korsun, Francsico Corthey och Pierluigi Billone.

Den 13 augusti får man höra madrigaler för violin, 8 högtalare och 10 notställ (La lontananza nostalgica utopica futura av Luigi Nono) framförs av Marco Fusi, violin, Pierluigi Billone, elektronisk klangregi, och Davide Gagliardi, ljudteknik.

Cellisten Christina Meißner framför musik av bland andra Hildegard av Bingen, Martin Rane Bauck (The air from afar från 2018), Lux Ardens (från 2022) av John Palmer, FLEICH (från 2017) av Lisa Streich. I Kalvs kyrka ger Meißner tillsammans med Klaus Lang en vesper med musik av Hildegard av Bingen, Lisa Streich, Salvatore Sciarrino, J.S Bach och Younghi Pagh-Paan. Och publiken får sjunga med i psalmsången.

Uruppföranden

Ett uruppförande i ny version skriven för Kalvfestivalen blir det den 11 augusti i Kalvs kyrka. Det är verket Bright Darkness skrivet av Klaus Lang för saxofon, slagverk, keyboard, orgel, gitarr och elektronik. Medverkande musiker: Sascha Armbruster, saxofon, Mats Scheidegger, gitarr, Philipp Meier, tangentinstrument, Jens Ruland, slagverk, Isai Angst, elektronik, Klaus Lang, orgel.

I en kvällskonsert den 12 augusti uruppför Sergej Tchirkov July. A collection (2021) av Eva-Maria Houben.

Körkonserten den 14 augusti med Varbergs Kammarkör under ledning av Gunno Palmquist bjuder även på ett uruppförande: Kindaholmsparafrasen av göteborgsmusikern och tonsättaren Max Käck.

I konserttemat Kärleken och döden ryms dessutom musik av Hildegard av Bingen, Per-Gunnar Petersson, Britta Antonér, Arvo Pärt, Sven-David Sandström och Jan Yngwe. Organisten Johannes Landgren samt ensemblen Gageego! medverkar också.


Mer om Kalvfestivalen ›

Festivalen arrangeras med stöd från Svenljunga kommun, Västra Götalandsregionen, Helge Ax:son Johnson Stiftelse, Italienska kulturinstitutet i Stockholm, Pro Helvetia, Nicati – De Luze, Sensus studieförbund, Tore G Wärenstams stiftelse, Statens Kulturråd m. fl.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.