Detta musikevenemang hör nog till sommarens mer originella vad spelplats och lokal beträffar: Åk på folkmusikföreställningen Tågtunnel 263 – I sägnernas spår i Svanskog i sydvästra Värmland, just på gränsen till Dalsland.

Och här handlar det bokstavligt om att åka på en musikföreställning, för det är en 2,5 mil lång resa längs med järnvägen från Åmål till Svanskog (dvs Svanskogsbanan som är resterna av järnvägslinjen Åmål – Årjäng). Tyvärr inte med tåg, utan den här gången i veteranbuss. Strax före Svanskog, vid Bollsbyn, finns järnvägstunneln; 263 meter lång och den längsta tunneln bland Sveriges museijärnvägar.

Musikarv och nyskrivet
Fr v Maria Andersson, Therese Olsson Hugosson, Sandra Sjöström Johansson

Föreställningen leds av ’Svanskogs postiljon’ (sångerskan Sandra Sjöström Johansson) och under konserten får man möta allt från vallflickor, rallare till ett och annat mystiskt väsen. 

Allt i handlingen baseras på skrönor, myter och berättelser insamlade från boende i och kring Svanskog.

Folkmusikföreställningen har urpremiär den 13 augusti 2022. En hel del musik är hämtad från det lokala folkmusikarvet som kompletteras med nyskriven musik av de medverkande musikerna:

Riksspelman Maria Andersson, fiol, riksspelman Therese Olsson Hugosson, klarinett (som också är initiativtagare till detta kulturprojekt) samt musikalartisten Sandra Sjöström Johansson.

Treårsplan

Under en treårsperiod planerar föreningen Folkmusik i Svanskog att årligen sätta upp en ny, unik föreställning i tunneln. I sägnernas spår är alltså den första.

Det ges två föreställningar den 13 augusti: kl 12 och kl 16.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.