Sverigebekante dirigenten Klaus Mäkelä rusar vidare bland de fina orkestrarna. Att han är född 1996 verkar inte hindra hans framfart. Nu är han för fem säsonger utsedd till konstnärlig ledare för Concertgebouw-orkestern (Koninklijk Concertgebouworkest) i Amsterdam. Från 2027 kan han bli orkesterns chefsdirigent.

Med start i augusti 2022 ska han ge konserter i Amsterdam Concertgebouw, Köln Philharmonie och Berlin Philharmonie. Under säsongen 2022/2023 kommer Mäkelä att leda Concertgebouw-orkestern i fem konsertprogram.

Mäkelä är utbildad vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, med dirigentstudier för Jorma Panula. Säsongen 2018/19 utsågs han (som 22-åring) till förste gästdirigent i Sveriges Radios Symfoniorkester. Från säsongen 2020/21 är han chefsdirigent för Oslo-Filharmonien.

Dessutom är han konstnärlig partner för Tapiola Sinfonietta och sommaren 2019 tillträdde han som konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel. Han är även musikledare för Orchestre de Paris.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.