Ett beslut som säkert kan diskuteras på alla upptänkliga ledder:

– Vi stoppar betalningarna till ryska upphovspersoner, meddelar norska upphovsrättsorganisationen TONO den 22 mars. TONO är motsvarigheten till svenska Stim. Men Stim är inte med i detta nordiska nätverk, Polaris, som inkluderar upphovsrättsorganisationerna i Danmark, Norge, Finland och Island,

Man vill sända en signal om att TONO inte accepterar den ryska aggressionen i Ukraina

TONO stoppar betalningar till ryska upphovsrättsinnehavare genom det ryska managementbolaget RAO (Russian Authors’ Society). Beslutet har tagits i samråd med systerorganisationerna Koda i Danmark, Teosto i Finland och Stef på Island och de motiverar sanktionsåtgärden med Rysslands attack mot Ukraina och de sanktioner som EU infört mot bland annat ryska finansinstitut.

Väntar med utbetalningarna

– Ryssland har drabbats av ett stort antal sanktioner och många internationella företag har valt att ta ställning genom att dra tillbaka sina verksamheter från Ryssland. Sammantaget påverkar detta det ryska samhället på ett sätt som myndigheterna inte kan bortse från. Många företag inom musikbranschen har också reagera, som Kobalt och SoundExchange, förklarar kommunikationschefen vid TONO, Willy Martinsen, för norska Ballade.

– Flera upphovsrättsorganisationer har också reagerat, bland annat brittiska PRS (Performing Rights Society) och amerikanska BMI (Broadcast Music, Inc), som har sagt att de inte kommer att betala pengar till den ryska RAO. Nu har även Koda, Teosto, Stef och Tono valt att vänta med utbetalningar till det ryska managementbolaget tills den ryska aggressionen i Ukraina har upphört och sanktionerna mot Ryssland från det internationella samfundet har hävts.

Och svenska Stim?

Koda, Teosto, Stef och Tono har ett formellt samarbete i något som kallas Polaris. Där ingår inte Stim.

TONO, liksom flera andra av rättighetsorganisationer, har valt att bidra med ekonomiskt stöd till CISAC-kampanjen för Ukraina (Internationale des Sociétés d’Auteurs et Compositeurs), där Björn Ulvaeus är ordförande.

Kampanjen kallas Creators for Ukraine. Läs mer här



LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.