Det är inte bara i Sverige som kulturnäringarna lider under restriktioner, nya restriktioner och ännu nyare restriktioner. Liknande förhållanden råder även i i det västliga grannlandet.

Kulturminister i Norge är Anette Trettebergstuen (Arbeiderpartiet). Kulturminister i Sverige är Jeanette Gustafsdotter (S).

Det var Gustafsdotter som senast kommenterade de 60 tilläggsmiljonerna till kulturbranschen med följande ord:

– Vi tittar på detta, så får vi se vad som kommer ut.

Inte rättvist mellan kulturbranschen och annan näringsverksamhet

Med mer än 10,000 medlemmar är Creo Norges största artistorganisation. Man arbetar för att medlemmarna ska få bättre löne- och arbetsvillkor, oavsett om de är anställda eller egenföretagare.

Hans Ole Rian

– Varför är det så att näringsverksamhet under Kulturdepartementet är mindre värd än näringsverksamhet under Näringsdepartementet? Det måste den sittande regeringen svara på, säger Hans Ole Rian, chef för förbundet för konst och kultur, Creo.

I Norge har det varit en disktiminering av kulturbranschen jämfört med andra branscher, framför allt i samband med coronanedstängningen.

I sin granskning av den norska regeringens förändringar av bland annat ersättningssystemet, skriver Rian:

– Medan systemen under Kulturdepartementet är ramstyrda, är till exempel näringsministeriets tillfälliga ersättningssystem för företag med stor omsättningsminskning till följd av coronapandemin rättighetsbaserad.

– Vad betyder det? Ja, det innebär att medan de som ansöker för kulturverksamhet ska dela på en redan fastställd pott, medan kommersiella verksamheter som ansöker enligt Näringsdepartementets regler har rätt till ett visst belopp.

Rian menar också att det är fel av ”affärsmän”, som han kallar de andra, att få sina ansökningar behandlade löpande, och få utbetalningar snabbare.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.