En stor körfestival är som bäst igång – Lund Choral Festival. Pågår från den 18/10 till och med den 24/10.

Den första festivalen genomfördes 2006 och har sedan dess återkommit i oktober månad vartannat år; senast 2018. Sedan 2013 arrangerar man en liten festival kallad Kördagar i Lund i mellanåren, med ett något mindre utbud. Men i oktober 2021 är det alltså full körfestival.

Festivalen är till stora delar en sydsvensk angelägenhet, men det finns en del intressanta, gästande körer. Som Det Norske Solistkor (med sin dirigent Grete Pedersen), Sofia Vokalensemble från Stockholm (med dirigenten Bengt Ollén), samt Tallis Scholars från Storbritannien (med sin grundare och dirigent Peter Phillips).

Sparsamt med det nya

Så mycket ny körmusik verkar det enligt festivalprogammet inte handla om. Dock: Sofia Vokalensemble står för tre uruppföranden med körstycken av av Matthew PetersonSalve Regina, Non nobis, and, lo, a great multitude …, samt ett stycke av Samo Vovk, Ta na solbici. Kören avslutar sin konsert med Halleluja vår strid er endt av Ørjan Matre.

Solistkoret framför Orphic songs av Ørjan Matre samt Orpheus behind the wire av Hans Werner Henze.

Brahms Requiem för manskör

Lunds studentsångare firar 190 år. Bland annat genom att framföra Johannes Brahms Ein Deutsches Requiem från 1868. Det är ett specialbeställt arrangemang för manskör och kammarorkester som här framförs för första gången; Allhelgonakyrkan i Lund den 23 oktober. Solister är Susanna Andersson, sopran, och Karl-Magnus Fredriksson, baryton.

Under festivalen deltar även körer som Carolinae Damkör (dirigent Ulrika Emanuelsson), Vegakören (dirigent Christian Schultze), Palaestra Vokalensemble (dirigent Cecilia Martin-Löf), Lunds Vokalensemble (dirigent Martin Arpåker), Helsingborgs Vokalensemble (dirigent Marianne Ivarsson), Svanholm Singers (dirigent Sofia Söderberg), Vira (dirigent Victoria Söderberg), Vokalensemben Vos (dirigent Robert Bennesh), Petri Sångare (dirigent Karin Oldgren).

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.