Kören vid St Johns College i Cambridge startade på 1670-talet. Då blev bara gossar och yngre män körmedlemmar.

I Storbritannien infördes rösträtt för kvinnor 1918, men den var på lika villkor som männen först från år 1928 då rösträttsåldern för män som kvinnor blev densamma.

Hösten 2021 – ungefär 350 år senare – meddelas att flickors och unga kvinnors röst blir lika mycket värda som pojkars och yngre mäns.

The Choir of St John’s College skriver historia när den nu öppnar sin kör för flickor och kvinnor för första gången. Den enda kören av Oxbridge-skolorna (Oxford + Cambridge) som kommer att anta både kvinnliga och manliga körmedlemmar.

St John’s är en av de ”stora fem” Oxbridge -körerna (King’s College, Cambridge och New College, Magdalen och Christ Church, Oxford).

Anställda på heltid

Dessa fem körer skiljer sig från de andra Oxbridge-college-körerna genom att de anställer sina körer på heltid på professionell basis och dessutom har körskolor.

The Choir of St John’s College, Cambridge har funnits sedan 1670 -talet och består av cirka 20 unga korister och 16 vuxna körlärare, som till största delen studerar vid universitetet.

Flickor och yngre kvinnor kommer att ingå i kören från 2022. De kommer i stor utsträckning att rekryteras från högskolans studentgrupp. Pojk- och flickkoristerna kommer att erbjudas stipendier vid St John’s College School. Kören kommer att utökas från dagens 20 körsångare till 25.

Jämställdhet och utveckling
Musikdirektören och körledaren Andrew Nethsingha. Foto:james Beddoe

Beslutet har initierats av universitetets musikdirektör, Andrew Nethsingha, som har lett kören i 14 år och som tidigare varit organist vid St John’s College.

– Jag hoppas att detta lilla steg kommer att föra oss närmare den dag då det finns jämställdhet mellan kompositörer, organister och dirigenter, liksom bland politiker, företagsledare och inom alla andra områden i samhället, säger Nethsingha.

– Pojkars röster tenderar att nå sin topp runt 13–14-årsåldern (Year 8), medan flickors röster fortsätter att utvecklas i många år efter det. Vår kör kommer att fortsätta att vara en plattform för de unika stunderna i pojkars röstutveckling samtidigt som flickor och unga kvinnor också får chansen att dra nytta av en musikalisk utbildning som kommer att förändra resten av deras liv.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.