Musikområdet står för drygt hälften av ansökningarna till Kulturrådet för det femte krisstödet och scenkonsten för cirka 20 %.

1,300 ansökningar hade skickats in till Kulturrådet när den femte ansökningsomgången för särskilda behov inom kulturlivet stängdes natten till torsdag den 6 september. 

Det sökta beloppen den här omgången uppgick till cirka en miljard kronor. 300 ansökningar är från helt nya sökanden. Av de nya står bild- och formkonst för närmare en fjärdedel.

Mest från storstadsregionerna

När det gäller den geografiska fördelningen så känns mönstret igen. Storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö står liksom tidigare för två tredjedelar av sökt belopp. Samtliga län finns dock representerade i ansökningsomgången.

Även om många kulturaktörer har sin bas i storstäderna så medför turnerandet att föreställningar blir tillgängliga för hela landet.

– Vi ser att verksamheter som har direktkontakt med en publik, som musik och scenkonst, har fortsatt stora behov framöver, säger Kajsa Ravin, generaldirektör vid Kulturrådet. Inte minst konstaterades det i Återstartsutredningen som presenterades förra veckan. 

I mitten av november beräknas fördelningen vara klar och stöden delas ut kort därefter.

Miljarder i krisstöd

Sammanlagt har Kulturrådet fördelat 2,7 miljarder kronor i krisstöd till kulturlivet under 2020 och 2021. Det gäller särskilda behov och inställda och uppskjutna evenemang.

Stöd har även delats ut till kultur i regionerna, scenkonstallianserna med flera. Drygt 6,800 ansökningar har beviljats av Kulturrådet under den här perioden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.