Detta läsår fokuserar Musik Västernorrland och Nordiska Kammarorkestern på barn i Sollefteå kommun. Tanken är att skolkonserter och workshopar ska inspirera och fungera som samverkan för gemensamt lärande. Året avslutas med en offentlig konsert med olika delar av musiklivet.

Varje år har Musik Västernorrland och Nordiska Kammarorkestern en kommun som man fokuserar extra på. Förra året var det Härnösand och läsåret 2021-2022 är Sollefteå vänkommun. 

Killimonkan

Det kommer under fokusåret att ske en mängd olika aktiviteter. Startskottet gick redan för några veckor sen när förskolebarn fick ta del av Kulturgruppen Giras föreställning/workshop, Killimonkan

– Gira var oerhört uppskattad av såväl barn som pedagoger och det känns väldigt spännande att få arbeta med musik i den pedagogiska processen, säger Cecilia Jakobsson, samordnare för skapande skola i Sollefteå kommun.

Kontaktytor i en glesbygdskommun

Under vårterminen blir det ett musikprojekt i Helgums skola i samarbete med Musik Västernorrland. En estetisk lärprocess där olika sinnen samverkar inspirerade av musiken. Tanken är att projektet avslutas med en utställning där elevernas arbeten visas upp i samband med den avslutningskonsert Musik Västernorrland ger i slutet av maj.

–  Jag tror det är viktigt att väva in olika in och uttryck i samma projekt – Samverkan för gemensamt lärande. Formen för denna lärandeprocess skulle kunna användas även i andra skolor i vår kommun och även regionernas övriga kommuner. Ur ett glesbygdsperspektiv kan detta i förlängningen leda till fler kontaktytor och möjligheter gällande en jämlik musikundervisning

Peter och vargen

Det är en stor spännvidd över de olika musikupplevelserna, exempelvis kommer Nordiska Kammarorkestern för att spela Peter och vargen för skolbarn. 

Vanligtvis berättas sagan av en skådespelare/berättare, men den här gången är det lite annorlunda; musiken spelas live av Nordiska Kammarorkestern och berättaren är ersatt av en animerad Oscarsvinnande film.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.