Synnerligen förträffliga ensemblen Göteborg Baroque kommer den 13 november att ge en konsert på Stora Teatern i Göteborg, med titeln Dolcezza di morte (Dödens sötma). Det ska bli ett exklusivt kammarmusikprogram av tonsättare som Claudio Monteverdi, Barbara Strozzi, Antonio Bertali och Heinrich Biber.

Medverkande musiker

Fredrik From – violin
Fredrik Bock – teorb och barockgitarr
Magnus Kjellson – orgel
Amanda Flodin – mezzosopran
Samuel Runsteen – viola da gamba

Göteborg Baroque grundades 2003 av dess konstnärliga ledare Magnus Kjellson, som leder ensemblen traditionsenligt som spelande dirigent vid orgeln eller cembalon. Göteborg Baroque framför regelbundet de stora välkända barockverken men presenterar gärna även mindre kända musikaliska pärlor, ofta bortglömda sedan hundratals år.

Ensemblen har sin hemmascen och generalprogramserie i Tyska Christinae kyrka i Göteborg.

18 toner per oktav

Göteborg Baroque mottog 2018 en generös donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur som möjliggjorde byggandet av ett claviorganum (som iMusiken skrev om här ›).

Claviorganum är ett kombinationsinstrument av en cembalo och en orgel, som har 18 toner per oktav istället för pianots tolv. När Georg Friedrich Händel i mitten av 1700-talet står på toppen av sin karriär, och är Europas mest firade musiker, leder han sångare och instrumentalister från ett claviorganum.

Tack vare donationen har Göteborg Baroque också fått möjligheten att genomföra tre större konsert- och operasatsningar under ett antal år.

Foto: Per Buhre

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.