Coronan ger sej inte.

Viruset blommar ut igen. Påfrestande för alla. Jag märker att håglösheten sprider sej. Jag tror vi alla känner bristen på närkontakt, att ständigt ha Corona snurrande i våra tankar, att känna sej orolig och rädd gör att vi knappt orkar med pandemin.

Regeringen släppte ”över 70”-regeln. Det ger alla – från unga tonåringar till äldre äldre – att ta ansvar tillsammans. Dom äldre är bräckligare men dom yngre sprider också smittan. Nu gäller att kämpa ihop – alla måste ta ansvar och hålla regler.

Efter att regeringen släppte 50-gränsen för kultur-/sportarrangemang började vissa – inklusive media – ifrågasätta dubbla budskap: Att få samlas fler än femtio samtidigt som smittan ökar.

För mej var det ingen motsättning. Det vittnar istället om en djupare analys. Var sprider smittan sej mest?

Att stänga nattklubbar var bra. Stor spridningsrisk finns också vid större fester. I hemmet. Fulla bussar och tåg. Närkontakt på arbetsplatser. Men inte på teatrar och konsertsalar. Det finns inga rapporter om smittspridning från danska, norska eller andra europeiska teatrar/konsertsalar som har haft hundratals besökare under hösten. Det beror säkert på att man sitter samtliga riktade mot scenen med stort utrymme runt sej.

Gemensamma upplevelser av kultur (och sport) gör att vi får kraft att klara av Coronan.

För politiker blir det en balansgång att tillåta befolkningen upplevelser som ger kraft och energi och samtidigt minska spridningen. Psykisk ohälsa balanserar mot smittspridning.

För att orka kämpa mot Coronan behöver vi alla kraft och glädje och det får många av oss genom gemensamma upplevelser.

Hurra för mycket kultur åt många människor!


Ronny Danielsson (f. 1948 i Malmö) har betecknats som ”svensk musikalnestor”. Han har sedan 1980-talet regisserat vid bl a stadsteatrarna i Malmö, Helsingborg, Uppsala, Stockholm samt Göte­borgsoperan och Göteborgs Stadsteater, där han var teaterchef 1995–1997. Han byggde upp Studioteatern i Malmö och har satt upp över 120 teateruppsättningar. Bland teaterpjäser kan nämnas Nicholas Nickleby, All you need is Love, En Midsommarnattsdröm, Bröderna Lejonhjärta och Shakespeare in Love. Bland musik­teater kan nämnas Cabaret, Evita, Hair och Sunset Boulevard

Ronny var under många år ansvarig för Malmö Operas regionala verksamhet och har också regisserat musikaler på Storan som West Side Story, Spindelkvinnans kyss, Jesus Christ Super­star, Les Misérables, Miss Saigon, Doktor Zjivago, Billy Elliot, Kinky Boots, Pippin och nu Funny Girl.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.