När utlysningen av Krisstipendium 2 stängde natten mellan torsdag och fredag hade 4,631 ansökningar inkommit till Konstnärsnämnden. Flest ansökningar är från konstnärer verksamma inom musik, följt av bild och form, teater, film, dans och cirkus. 22 procent av dem som sökt Krisstipendium 2 har aldrig tidigare sökt något stipendium hos Konstnärsnämnden.

̶ Det är positivt att vi har så många nya sökande, för det betyder att vi har nått ut även till dem som vi vanligtvis inte har kontakt med. Samtidigt är det ännu ett tecken på hur svårt läget är för många konstnärer, säger Pernilla Högström, enhetschef för Stipendier och bidrag på Konstnärsnämnden. 

Ansökningarna till krisstipendierna kommer nu att beredas av sakkunniga inom de olika konstområdena.

Behoven stora bland konstnärerna 

̶ Vi ser att behoven bland konstnärerna fortsatt är stora och vi arbetar så snabbt vi kan för att få ut medlen. Prioriteringar kommer att göras utifrån krisstipendiets riktlinjer, som bland annat är ekonomiskt behov. Vi hoppas kunna ge besked i början av december och att pengarna ska betalas ut före jul, säger Pernilla Högström. 

Fakta kring Krisstipendium 2

22 % av dem som sökt Krisstipendium 2 har aldrig tidigare sökt något stipendium hos Konstnärsnämnden. 43 % har aldrig tidigare beviljats något stipendium hos Konstnärsnämnden.

Den genomsnittliga åldern bland de sökande ligger på 45 år. Högst snittålder har bild- och formkonstnärerna och yngst snittålder återfinns inom dans.

54 % av ansökningarna kommer från sökande i Stockholms län. De tre storstadslänen utgör tillsammans 82 % av ansökningarna.

Jämfört med sökande till Konstnärsnämndens ordinarie stipendier så är det högre andel män som sökt krisstipendierna. Till de ordinarie stipendierna år 2019 utgjorde män 43 % av alla sökanden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.