Hennes stiftelse är redan en av Kungliga Musikhögskolans stora mecenater. Barbro Osher Pro Suecia Foundation hör till en av vår tids absolut mesta välgörare när det handlar om musik och kultur.

Genom The Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Bernard Osher Foundation har det donerats enorma summor till svensk kultur och forskning, såväl i Sverige som i USA. 2014 tilldelade regeringen Barbro Osher (f. Klint) professors namn för hennes insatser för svenskt kulturliv och för internationellt utbyte inom konst och kultur.

En ny, stor donation till KMH betyder att utveckling och fortsatt avancerat underhåll av körsalen på campus Valhallavägen kommer att kunna fortsätta. Målsättningen är behålla KMH:s ställning som musikalisk mötesplats i Stockholm.

Körsalen är specialbyggd och särskilt avsedd för körmusik och undervisning i kördirigering. Här finns en mindre, tvåmanualig orgel byggd i Tyskland för KMH:s räkning och som används tillsammans med kör och i orgelundervisning.

Väggarna i salen är klädda med ljuddiffusorer, s k Creation Panels, som används för att skapa djup i ljudbilden och ljudmässigt förbättra rumsupplevelsen. Från taket hänger nedfällbara spolgardiner som gör det möjligt att få olika lång efterklang vid t ex högtalarförstärkt kör i gospel och pop/rock.

– Vi är enormt tacksamma att Barbro Osher Pro Suecia Foundation har valt att stödja vår körsal. Jag vet att Barbro själv brinner för musiken och dess fortlevnad. Vi kommer alltid att hedra Barbro i vår körsal, som används året om av dagens och framtidens sångare i världsklass, säger KMH:s rektor Helena Wessman.


Osher Foundation grundades 1977 i Kalifornien av Bernard Osher (f. 1927), en av grundarna till World Savings, USAs näst största sparbank, som slogs samman med Wachovia Corporation.

Bernhard Osher var en stor en samlare av amerikanska målningar från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Han köpte bl a konstauktionshuset Butterfield & Butterfield 1970, som han utvecklade till det fjärde största auktionshuset i världen. 1999 sålde han företaget till eBay.

Hans hustru Barbro Osher är generalkonsul för Sverige i San Francisco, Kalifornien. Tidigare ägare och förläggare av Vestkusten, en av de få svensk-amerikanska tidningarna i USA. Hon har även grundat SWEA (Swedish Women’s Educational Association) i San Francisco.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.