Tolv verk är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2020 för sin höga konstnärliga nivå.

Spännvidden är stor: här finns popalbum, filmmusik, symfonier och konserter. Nomineringarna presenterades vid en digital direktsändning från London och Köpenhamn den 16 juni.

Svenska nomineringar är tonsättaren Andrea Tarrodi och sångerskan/låtskrivaren Robyn (dvs Robin Carlsson).

Acanthes

Andrea Tarrodi är nominerad till Nordiska rådets musikpris 2020 för verket Acanthes, konsert för 2 violiner och stråkar, komponerat 2017.

Motivering: Andrea Tarrodi har under det senaste decenniet etablerat sig som en av de starkaste och mest bärkraftiga rösterna inom konstmusiken. Hennes musik bär på en sällsam poetisk lyster som är på samma gång angelägen, uppfordrande och vacker. Tarrodi rör sig ledigt mellan kompositionstekniker med ett avundsvärt handlag. Verket Acanthes, komponerat för två violinsolister och stråkorkester, är ett starkt lysande exempel på detta.

Honey

Robyn är nominerad till Nordiska rådets musikpris 2020 för verket Honey; album från 2018.

Motivering: Mer än två decennier in i karriären gav Robyn 2018 ut sitt hittills starkaste, mest sammanhållna verk. I Honey möts hennes tidigare väldokumenterade känsla för melankolisk, allvarlig pop för dansgolven med ett utforskande i utkanterna av den elektroniska klubbmusiken. Djupt inkännande, med försiktig hand leder albumet lyssnaren mellan arvet från house- och discohistorien fram till dagens moderna ljudbild, där inga detaljer lämnas åt slumpen. Mot fonden av en kraschad relation berättas en historia om en människa i förändring, som vänder sig inåt för att så småningom igen orka vända sig utåt. Det är en imponerande prestation av en av Sveriges genom tiderna mest inflytelserika popartister, som trots sina många år på den kommersiella toppen aldrig upphör att utvecklas. Ett styrkebesked från en kreativ kraft som bara blir mer och mer robust med tiden.

Övriga nominerade

Danmark
Songs of doubt av Niels Rønsholdt
Symphony II for Sampler and Chamber Orchestra av Den Sorte Skole & Karsten Fund

Finland
Lake av 3TM
Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille [Quarter-tone Piano

Färöarna
VÍN av Janus Rasmussen

Grönland
Inuunerup oqarfigaanga / Livet skal leves på ny av Rasmus Lyberth

Island
Chernobyl av Hildur Guðnadóttir
Lendh av Veronique Vaka

Norge
Lyriske stykker av Ørjan Matre
Theory of the Subject av Trond Reinholdtsen

Prisutdelning i oktober

Vinnaren av Nordiska rådets musikpris 2020 presenteras den 27 oktober vid en prisceremoni i Reykjavik. Vinnaren mottar prisstatyetten Nordlys och 350,000 danska kronor, drygt 490,000 svenska kronor.

Foto Tarrodi: Louisa Sundell. Foto Robyn: Clare Shilland

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.