På statliga Konstnärsnämnden arbetar man nu för högtryck för att behandla alla de ansökningar om s k krisstipendier som kommit in. Den 14 maj stängdes ansökningsperioden för krisstipendierna, som är en del av det krisstöd som regeringen gett Konstnärsnämnden i uppdrag att fördela ut. 

3,300 konstnärer från alla discipliner har ansökt.

– De stora behoven som finns bland konstnärer nu kommer inte att lösas genom krisstipendierna. Därför för vi en aktiv dialog med andra parter, bland annat med branschorganisationerna och KLYS.

– Vi har nyligen haft den årliga myndighetsdialogen med Kulturdepartementet där vi diskuterat nuläget och framtiden, säger Konstnärsnämndens direktör Anna Söderbäck (bilden).

Snabb utbetalning

– Vi behandlar ansökningarna så snabbt det går och förbereder samtidigt för att när beslut är taget ska pengarna kunna betalas ut snabbast möjligt. Bland annat undersöker vi nya sätt för utbetalningar så att det ska gå så smidigt som möjligt, eftersom vi vet att behoven är akuta, säger Pernilla Högström, enhetschef för stipendier och bidrag på Konstnärsnämnden.

Parallellt fortsätter arbetet med att omfördela pengar inom Konstnärsnämndens ordinarie budget så att de ska göra mest nytta i rådande situation. Arbetsgrupper inom de olika konstområdena har möten för att besluta om andra stipendier och bidrag. 


  • Krisstipendierna kunde sökas på tre olika nivåer, 15,000 kronor, 30,000 kronor eller 50,000 kronor beroende på hur stort intäktsbortfall den sökande haft. Nära 60 % av de som sökt har ansökt om att få det högsta beloppet. 
  • En stor andel av de sökande har aldrig tidigare sökt eller fått stipendium eller bidrag från Konstnärsnämnden. Exempelvis har ca 50 % av dem som sökt och är verksamma inom musik aldrig tidigare sökt stöd från Konstnärsnämnden. Motsvarande siffror för övriga konstområden är ca 42 % inom teater, ca 32 % inom dans, ca 31 % inom film och ca 32 % inom bild och form. 
  • Det totala intäktsbortfallet som rapporterats in av de sökande uppgår till drygt 304 miljoner kronor. 
  • De sökande är verksamma inom alla konstområden men verksamma inom musik utgör drygt hälften av ansökningarna.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.