En professionell orkester i Göteborg måste nu lämna in.

I december 2019 fick Göteborg Wind Orchestra (GWO) beskedet att Göteborgs Stad halverar sitt verksamhetsstöd för 2020. Stadens beslut betydde också att GWO fick knappt 40 % av det stöd som man sökt.

Nu går det inte längre. Stiftelsen Göteborgsmusiken avvecklas och samtliga anställda på Göteborg Wind Orchestra sägs upp från årsskiftet 2020/21. Chefsdirigent för orkestern har varit Niklas Willén.

Annan huvudman?

Samtidigt pågår ett intensivt arbete för att försöka skapa en ny tillräcklig basfinansiering och ett nytt huvudmannaskap så att Västsveriges enda professionella blåsorkester kan leva vidare.

GWO har sedan starten 1992 haft basfinansiering från staden och landstinget/regionen där båda parterna under ett antal år svarade för finansiering på samma nivå. Under 2020 är stadens verksamhetsstöd i nivån 2 Mkr medan Västra Götalandsregionen svarar för knappt 8 Mkr. Regionen uttalar också att man är beredda att stödja GWO på samma nivå under en flerårsperiod om det sammantaget finns en finansiering som kan bära.

– Det är inga enkla processer men det vore mycket olyckligt om inte goda krafter i konstruktiv samverkan kan hitta lösningar som säkrar framtiden för en högprofessionell orkester som är viktig lokalt och regionalt men även nationellt som ett av fundamenten i musikens infrastruktur, säger styrelsens ordförande Stig Fredriksson.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.