I stark slagskugga av den pågående corona-pandemien genomfördes World Piano Day / Världspianodagen den 28 mars, med hashtaggarna #WorldPianoDay #StayAtHome.

På årets 88:e dag, lika många dagar som det finns tangenter på ett fullstort piano, firas World Piano Day.

Nils Frahm, musiker, kompositör och skivproducent i Tyskland förklarar:
– Varför behöver världen en pianodag? Av många anledningar. Men mestadels, för det skadar inte att fira pianot och allt omkring instrumentet: med artister, kompositörer, pianobyggare – och viktigast, lyssnaren.

Världen över har pianodagen uppmärksammats (evenemangslista här ›)
Men inte så stort i Sverige. Vi noterar bara två evenemang: i Göteborg (med Anders Teglund) och i Eskilstuna (med Martin Sturfält, Anne Lovett och Matti Bye).

10 toppianister
Víkingur Ólafsson hemma i bostaden i Island, vid sin Steinway-flygel från 1924.

I en stor live-streamad sändning, som pågår i drygt 3 timmar och 40 minuter, arrangerad av skivbolaget Deutsche Grammophon, ställde en lång rad s k världspianister upp med sina bidrag.

De respektive framförandena inleds med personliga ord om dagens tillstånd från pianisterna och hur musikerna upplever det.

Här kan man höra Maria João Pires, Víkingur Ólafsson, Joep Beving, Rudolf Buchbinder, Seong-Jin Cho, Jan Lisiecki, Kit Armstrong, Simon Ghraichy, Evgeny Kissin och Daniil Trifonov.

Se och lyssna här ›LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.