Nej, det blir inga konserter utan publik med årets Beethoven-festival i Stockholms konserthus. Istället erbjuds tidigare inspelningar med orkestern

Konserthusets stora satsning under Beethovens jubileumsår, orkesterfestivalen Ladies versus Beethoven (L v. B) är inställd på grund av coronaviruset. Festivalen skulle ha ägt rum den 18 – 28 mars. 

Den fyndiga titeln – L v. B – lovade mycket. Nu får vi nöja oss med ett antal olika inspelningar av de kvinnliga tonsättarnas verk.

För att ge en möjlighet att på något sätt ändå uppleva festivalprogrammet har Konserthuset skapat en sida med utvalda konsertfilmer. Du hittar den digitala festivalversionen här ›

En del av filmerna är hämtade ur det egna arkivet på Konserthuset Play – det gäller inspelningar med Kungliga Filharmonikerna i symfonierna nr 3, 4, 5, 6 och 7. Andra av filmerna är inspelningar från orkestrar världen över.

De kvinnliga tonsättarna vs. Beethoven

I festivalen Ladies versus Beethoven skulle symfonierna sättas i ett nytt ljus genom att sammanföras med verk av kvinnliga kompositörer från 1800-talet och fram till vår egen tid: en gemensam hyllning till den västerländska konstmusiken.

Ludwig van Beethoven Symfoni nr 1Ethel Smyth Serenade in D
Ludwig van Beethoven Symfoni nr 2Louise Farrenc Symfoni nr 2
Ludwig van Beethoven Symfoni nr 3Kaija Saariaho Orion
Ludwig van Beethoven Symfoni nr 4Amy Beach Symfoni e-moll ”Gaelic”
Ludwig van Beethoven Symfoni nr 5Dora Pejacevic Symfoni fiss-moll
Ludwig van Beethoven Symfoni nr 6Emilie Mayer Faustuvertyr
Ludwig van Beethoven Symfoni nr 7Britta Byström Many, Yet One
Ludwig van Beethoven Symfoni nr 8Sally Beamish Opus California för stråkkvartett
Ludwig van Beethoven Symfoni nr 9Lotta Wennäkoski Flounce 

100-sidig programbok

Konserthuset ger också möjlighet att i pdf-form läsa programboken med texter om Beethovens symfonier och verken av de kvinnliga kompositörerna som sammanförs med Beethoven. Beethoven-texterna är skrivna av Åke Holmquist, en av vår tids främsta Beethoven-kännare och författaren till Beethoven. Biografin som utkom 2011.

Bildkollage: Gilberto Viciedo

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.