Kompositionsresidens är ett ställe där tonsättare och musiker kan få bo och testa sina musikaliska idéer. Ett sådant finns i Piteå, vid Studio Acusticum.

Nu har statliga Konstnärsnämnden utsett kompositören Anders Hultqvist (bilden överst) samt musikern och komponisten Fredrik Nordström till ’kompositionsresidenter’. De får stipendium på 40,000 kronor och möjlighet att vistas i Piteå. 

Anders Hultqvist är professor i musikalisk gestaltning med inriktning mot komposition och nutida konstmusik. Han vill under sin vistelse få samarbeta med kammarensemblen Norrbotten Neo samt Norrbottensmusiken och sammanföra musikalisk komposition och ljud- och installationskonst. Förhoppningen är är att projektet ska bidra till ”ökad medvetenhet kring förhållandet mellan människan och naturen och samtidigt ge intressanta kompositionella insikter och tekniker.”

Fredrik Nordström

Fredrik Nordström är en svensk musikproducent och gitarrist i heavy metal-bandet Dream Evil. Han vill under sin vistelse få möjlighet att samarbeta med storbandet Norrbotten Big Band, som är en del av Norrbottensmusiken, för att utforska och prova musikaliska idéer utanför de traditionella ramarna för storband. 

Samarbete mellan Piteå kommun och Konstnärsnämnden

Kompositionsresidenset har skapats genom ett avtal mellan Piteå kommun och Konstnärsnämnden. Konstnärsnämnden bidrar med vistelsestipendiet och del av koordineringskostnader. Piteå kommun, Norrbottensmusiken och Region Norrbotten bidrar med personella, rumsliga och tekniska resurser för att komponisten ska få möjlighet att utveckla och fördjupa sitt konstnärskap.

Erik Westbergs Vokalensemble, Norrbotten Big Band, Norrbottens kammarorkester, Norrbotten Neo, Orgel Acusticum och Piteå kammar- och kyrkoopera är de konstnärliga resurser som den sökande till kompositionsresidens kan önska att samarbeta med.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.