Malin Broman

Hon förekommer inte ofta i de svenska orkestrarnas repertoar, Imogen Clare Holst (1907–1984). Brittisk tonsättare. Hon omnämns ofta som enda barnet till tonsättaren Gustav Holst, men faktum är att hon hade en mor, också – Isobel Harrison, sopran, som 1901 gifte sig med Gustav.

Helsingborgs Symfoniorkester sätter upp Imogen Holsts Stråkkvintett från 1982 i säsongens inledningskonsert.

Öppningskonserten innehåller också Jean Sibelius Violinkonsert med solisten Malin Broman samt musik ur Igor Stravinskys svit Jeu de Cartes (Kortspelet). Dirigent är Stefan Solyom.

Anonymt uruppförande

Mest förbryllande är nog ett annonserat uruppförande av en än så länge anonym kompositör som ”frammanar klangen av den fiktive tonsättaren Vinteuil”, från Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt.

Publiken på plats i Helsingborgs konserthus den 5 september lär väl få veta vem som skrivit verket.


Om Imogen Holst kan mycket sägas, men här helt kort: 

Hon föddes i Richmond, Surrey, 1907 och utbildades vid St Paul’s Girls’ School, där hennes far, Gustav Holst, var musikdirektör. Hon studerade för Herbert Howells innan hon kom in vid Royal College of Music år 1926 för att studera komposition för George Dyson och Gordon Jacob, harmoni och kontrapunkt för Ralph Vaughan Williams och dirigering för William H. Reed. Hon fick flera priser och utmärkelser för sina kompositioner.

1943 bjöds hon in till Dartington Hall, Devon, för att leda en musikkurs. Hon var en skicklig musiker, dirigent och en inspirerande lärare – efter åtta år hade hon utvecklat kurserna till en etablerad och respekterad musikskola (det som senare blev Dartington College).

1952 bad Benjamin Britten henne att komma till Aldeburgh för att hjälpa till med hans opera Gloriana. Hon stannade kvar i Aldeburgh resten av livet, och arbetade nära med Britten, både som hans musikaliska assistent och bollplank och för Aldeburgh-festivalen, som hon var konstnärlig ledare för från 1956 till 1977.

Imogen Holst bildade även en kammarkör av unga sångare i London; med denna grupp, The Purcell Singers, gjorde hon ett stort antal konserter och radioutsändningar av verk som alltifrån sällan hörd medeltida musik till samtida 1900-talsverk.

Förutom att komponera musik skrev Imogen Holst kompositörsbiografier, en lång rad musikpedagogiska böcker och flera böcker om hennes fars liv och verk.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.