Sällsynt – ny cd med nutida kammarmusik

’Envar sin egen lyckas smed’. Samtida tonsättare av konstmusik har det inte lätt. Vare sig att bli spelade eller inspelade.

Som så många andra av sina kolleger får tonsättaren Maria Lithell Flyg lägga mycket tid på att komponera, söka bidrag, administrera inspelningen – för att slutligen ge ut en skiva på eget bolag (och se till att skivan blir såld).

Maria Lithell Flyg är tonsättare, sångerska, konstnär. Skivan Collected Chamber Music är den första utgåvan med ett urval av hennes kammarmusik.

Och hon har fått med sig en imponerande rad av lysande musiker: violinisten Cecilia Zilliacus, pianisten David Huang, sångaren Olle PerssonStockholms Saxofonkvartett (Jörgen Pettersson, Linn Persson, Matias Karlsen Björnstad, Leif Karlborg), Magdalena Meitzner (slagverk), Martin Sturfält (piano), Duo Gelland (violinduo med Cecilia och Martin Gelland) samt medlemmar ur Sveriges Radios Symfoniorkester: Emmanuel Laville (oboe), Geneviève Martineau (violin), Eriikka Nylund (viola) och Astrid Lindell (cello).

Gillas av musiker

Musikerna brukar uppskatta Marias förmåga att lyfta just deras instruments särprägel. Hon är lyhörd och ger varje instruments röst utrymme och plats.

Som saxofonisten Jörgen Pettersson säger:
– Hennes musik kännetecknas av hantverksskicklighet, klangkänsla och en naturligt flödande musikalitet som tränger in i kroppen på den som lyssnar.

Trots att Maria utbildade sig till tonsättare relativt sent i livet har hon redan hunnit komponera en betydande mängd verk för några av Sveriges finaste musiker. Hon har även skrivit två kammaroperor samt en mängd körverk varav ett finns utgivet med Uppsala Vokalensemble, UrVerk (Footprint Records, 2017).

Körsångare

Som flitig körsångare har det nordiska vemodet i den svenska körlyriken påverkat Maria, vilket hörs i stycken som Längst inne i mitt huvud…. Hennes bakgrund som operasångerska avspeglar sig också genom en dramatisk ådra vilken är mer tydlig i stycken som Stoft (Dust) och hennes orkesterstycken. År 2015 gick hon till final med sitt stycke In and Out för symfoniorkester, i en tävling som Detroit Symphony Orchestra utlyste.

Mer om Maria Lithell Flyg ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.